Konsey, Avrupa Birligi'nin (AB), talebi üzerine Etiyopya'daki "ciddi insan haklari durumunu" görüsmek üzere özel oturum düzenledi.
BM Insan Haklari Yüksek Komiser Yardimcisi Nada el-Nashif, Etiyopya'daki tüm taraflara, sivilleri korumak ve insan haklari ihlallerine son vermek için derhal harekete geçme çagrisi yapti.
Konusmalarin ardindan Etiyopya'daki iç savasta tüm taraflarin isledigi insan haklari ihlalleri ve suistimallerini sorusturmak üzere uluslararasi uzmanlardan olusan heyet kurulmasina yönelik karar tasarisi oylandi.
Etiyopya hükûmetinin yogun tepki gösterdigi oylamada, AB'nin sundugu tasari 47 üyeli Konseyde 21 lehte, 15 aleyhte ve 11 çekimser oyla kabul edildi.
Çin, Rusya, Hindistan, Pakistan ve Hindistan gibi ülkeler tasarinin aleyhinde oy kullanirken AB ülkelerinin lehte oy kullandigi görüldü. Bazi Afrika ülkelerinin ise çekimser kalmasi dikkati çekti.
- Etiyopya hükûmeti protesto edildi
Oylamanin yapildigi saatte ise BM Cenevre Ofisi'nin önünde bir grup Etiyopyali, hükûmet aleyhinde gösteri yapti.
Tasarinin kabul edilmesiyle uluslararasi uzmanlardan olusan heyet sorusturmayi tamamladiktan sonra hazirladigi raporu Konseye sunacak.
BM Insan Haklari Konseyi kararlari tavsiye niteligi tasiyor ve kararlarin yasal baglayiciligi bulunmuyor.
Etiyopya ordusu, ülkede isyancilar tarafindan isgal edilen pek çok bölgeyi geri alsa da çatismalar halen sürüyor.
Uluslararasi Kizilhaç ve Kizilay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Etiyopya'da çatisma ve diger tehditlerden ötürü insani durumun endise verici boyutlara ulastigini belirterek 23 milyon kisinin yardima muhtaç oldugunu duyurmustu.
BM, Etiyopya'daki 'Insan Haklari Ihlallerinin' Sorusturulmasini Kabul Etti
Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyi, Etiyopya'daki iç savasta tüm taraflarin isledigi insan haklari ihlalleri ve suistimallerini sorusturmak üzere uluslararasi uzmanlardan olusan heyet kurulmasina yönelik karar tasarisini kabul etti.