BM Genel Kurulu'nda sel felaketi nedeniyle Pakistan'a uluslararası yardımın görüşüleceği üst düzeyli toplantı başladı.
BM Genel Kurul Başkanı Dr. Ali Treki başkanlığında düzenlenen ve Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış başkanlığındaki heyetin temsil ettiği toplantının başında, Pakistan'daki sel felaketinin etkilerini gözler önüne seren bir video film gösterildi.
GENEL KURUL BAŞKANI TREKI
Başkan Treki toplantının başında yaptığı konuşmada, Pakistan'da 20 milyon insanın sel felaketinden etkilendiğini belirtti. Bu toplantının Pakistan'a ve halkına, uluslararası toplumun arkalarında olduğunu gösteren güçlü bir mesaj göndereceğine inandığını vurgulayan Treki, toplantının sonunda kabul edilmesi beklenen karar tasarısının da bu güçlü desteğin altının çizileceğini ifade etti. Tasarıda Pakistan'a uluslararası yardım çağrısında bulunulduğunu söyleyen Treki, tasarının hem kısa dönemde, hem de orta ve uzun dönemde ülkenin yeniden yapılanmasına odaklandığını söyledi.
Treki Pakistan'ı geçen pazar günü ziyaret eden BM Genel Sekreter Ban'a bu konudaki liderliği dolayısıyla şükranlarını sundu.
BM GENEL SEKRETERİ BAN
Sel felaketinin ardından Pakistan'ı ziyaret eden BM Genel Sekreter Ban ise konuşmasında, Pakistan'da seller nedeniyle köylerin, yolların, köprülerin yıkıldığını, ekinlerin ve diğer geçim kaynaklarının yokolduğunu gördüğünü belirtti.
Pakistan'da 15 ila 20 milyon kişinin barınak, yiyecek ve acil bakıma ihtiyacının olduğunu söyleyen Ban, "Bu rakam, Hint Okyanusu'ndaki tsunamiden, Keşmir'deki depremden, Nergis Kasırgası'ndan ve Haiti'deki depremden etkilenen nüfusların toplamından da fazla. En az 160 bin kilometrekarelik arazi sular altında, bu da dünyadaki ülkelerin yarısının alanından fazla" dedi.
"Bu küresel bir felaket, küresel bir sorun" diyen Ban, bu krizle mücadelede küresel dayanışma gösterilmesi gerektiğini belirtti. Bugüne dek BM'ye kaynak sağlayan ülkelere teşekkür eden Ban, "Bu sayede Pakistan'da insanları doyuruyor, onlara temiz su, ilaç ve barınak sağlıyoruz" dedi.
Pakistan'da Dünya Sağlık Programı'nın 1 milyon kişiye bir aylık gıda sağladığını, ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Ban, felaketin henüz sona ermediğini, bunun yavaş gelişen bir tsunami olduğunu, sellerin etkilerinin zamanla daha da çok büyüyeceği uyarısında bulundu.
Ban, "Pakistan'da 8 milyon insanın yiyeceğe, suya, barınağa, 14 milyonunun da sağlık hizmetine ihtiyacı var, özelikle de çocukların ve hamile kadınların. Önümüzdeki 90 gün içinde toplanılmak üzere 460 milyon dolarlık acil yardım talebimizin yarısını, sizin cömert yardımlarınız sayesinde temin ettik. Ama tüm kaynaklara şimdi ihtiyacımız var, bugün vereceğiniz sözler tutulmalı" dedi.
Dünya Bankası'nın tahminlerine göre Pakistan'da seller nedeniyle sadece tarımsal kayıpların tutarının 1 milyar doları geçtiğini vurgulayan Genel Sekreter, "Pakistan'daki felaket dünyanın bugüne dek gördüğü en kötü felaketlerden biri, büyük oranda yardım edilmesi gerekiyor, Pakistan'ın büyük desteğe ihtiyacı var. Oysa medyada çıkan bazı haberlerde, ülkelerin yeni bir felaketle mücadele etmekte yorgun ve gönülsüz davrandığı yazılıyor. Zor durumda olan Pakistan halkı yorgun olmak yerine, bu zor şartlar altında bile kararlı ve umutlular, yalnız bırakılmayacaklarını düşünüyorlar. Bugün Pakistan halkıyla dayanışma gösterelim" diye konuştu.
BAĞIŞ'İN İKİLİ GÖRÜŞMELERİ
Bu arada toplantının başlamasından hemen önce Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsviçre'nin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Gunilla Carlsson ile görüştü. Görüşmenin başında sadece görüntü alınmasına izin verildi.
Bakan Bağış'ın bugün daha önce de Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vanackere ile ikili bir görüşme yaptığı bildirildi.
Bakan Bağış'ın toplantı sürerken aralarında Pakistan Dışişleri Bakanı Makdum Şah Mahmud Kureşi'nin de bulunduğu bazı ülkelerin bakanlarıyla ikili görüşmeler yapacağı öğrenildi.
BM Genel Kurulu Pakistan için toplandı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Pakistan'daki sel felaketinin küresel bir felaket olduğunu belirterek, felaketin etkileriyle mücadelede küresel dayanışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.