Türkiye'den bazı özel sektör temsilcilerinin katıldığı zirveye çeşitli ülkelerin maliye, ekonomi bakanlarının yanı sıra dünya genelinden bin 200 önemli işadamı ve çeşitli kurumlarının üst düzey yetkilileri iştirak ediyor. Dünyanın en büyük firmalarının bu etkinliğe katıldığına dikkat çeken Ban, hükümet yetkilileri dışında yine zirveye sivil toplum örgütlerinin de iştirak ettiğini kaydetti. Dünyanın yaşadığı sorunları ancak el ele vererek çözülebileceğini belirten Ban, hükümetler ile özel sektörün işbirliğinin öneminin daha iyi bir gelecek adına çok önemli bulduğunu vurguladı.
İş dünyasının sorunların çözümünde önemli bir güce sahip olacağına olan inancını dile getiren Genel Sekreter, iş dünyası liderlerinden ve hükümet yetkililerinden ülkelerin 2015 yılına kadar BM'nin Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmaları konusunda destek istedi.
Dünyanın ekonomik kriz ve iklim değişikliği ile hala boğuşmaya devam ettiğine dikkat çeken Genel Sekreter, bu bağlamda iş dünyası ile işbirliğinin öneminin bugüne kadar hiç olmadığı kadar ehemmiyet arz etmediğini kaydetti. İş dünyası ile hükümetler arasında kurulacak işbirliğinin akılcı ve şefaf olması gerektiğini belirten Ban şöyle devam etti; "Binyıl Kalkınma Hedeflerine yönelik yatırımların, sürdürülebilir ekonomik büyümeye de yönelik yatırımlar olması gerekiyor. Bir iş, ancak onu yapan insanların da gelişmesiyle, başarılı olur. Günümüz dünyasında artık herkes sürdürülebilir büyüme ve sürdürülebilir kalkınmaya odaklanmalı."
Konuşmasında Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzalayan üye sayısının 8 bini aştığını da kaydeden Ki-moon, "Artık şirketler de akıllı ve adil ilkelerin kazanç getireceğini biliyor" ifadelerini kullandı.
"BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesine, Türkiye'den, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ağı Ulusal Temsilcisi Yılmaz Argüden ve Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç'un da aralarında bulunduğu çeşitli firma ve kurum temsilcileri katılıyor.
KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ
Bugüne kadar, Türkiye'den 200 firmanın ve Dünya genelinden de 8 binden fazla şirket ve kuruluş tarafından imzalanan, Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) , ilk olarak BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından 26 Temmuz 2000 tarihinde başlatıldı.
Yasal yaptırımı olmayan gönüllü bir uygulama olan Kürsel İlkeler Sözleşmesi'ni imzalayan firma ve sivil toplum kuruluşu, küresel ekonominin dengeli ve sürdürülebilir büyümesini sağlamak için gerekli sosyal ve çevresel konularda ilkelere uymayı taahhüt ediyor. Bu sözleşmeyle BM, sözleşmeyi imzalayan firma ve kuruluşlardan, ''İnsan hakları, çalışma standartları, çevre duyarlılığı ve yolsuzlukla mücadele'' gibi konular çerçevesinde 4 alanda 10 temel ilkenin dünyanın her yerinde iş stratejilerinin, operasyonlarının ve kültürünün bir parçası haline gelmesi için çalışmasını istiyor.
Türkiye, Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza koyan 200'ü aşkın firma ve kurumuyla ülke olarak, dünyadaki en yaygın 10 ağdan biri durumuna geldi. Bu arada Türkiye'de, en büyük 20 grubun 12'si ve en çok vergi veren 15 şirketin 6'sı Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza atmış durumda.