BM Genel Sekreteri: Eğitim, Hayalleri Gerçeğe Dönüştürüyor

BM Genel Sekreteri: Eğitim, Hayalleri Gerçeğe Dönüştürüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, eğitimin hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünü belirtti.

BM Ankara Enformasyon Merkezi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un 8 Eylül Uluslararası Okuma Yazma Günü vesilesiyle mesaj yayımladı. Ban Ki-moon mesajında, okur-yazarlığın hem erkeklerin hem de kadınların dünyayı daha iyi algılamalarına ve beklentilerine göre şekillendirmelerine yardımcı olduğunu ifade ederek, "Okur-yazarlık bireyin onur kaynağını ve sağlıklı kalkınmış toplumların lokomotifini teşkil ediyor." dedi.

Bu yıl sona erecek Birleşmiş Milletler Okuma Yazma On Yılı süresince çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini hatırlatan Genel Sekreter, "Dünya genelinde bireyler, toplumlar ve ülkeler çocuklara, gençlere ve yetişkinlere okuma yazma öğrenmeleri ve böylelikle yaşamlarını dönüştürmeleri için destek oldu. Bu çabalar sonucu 90 milyon genç erkek, kadın ve yetişkin okuma yazmayı öğrendi." şeklinde konuştu.

Artık bu başarıların daha da ileri götürülmesi gerektiğini ifade eden Ban Ki-moon, dünya genelinde hala tahminen 775 milyon genç ve yetişkinin okuma-yazma bilmediğini; ilkokul çağındaki 122 milyon çocuğun okula gidemediğini; milyonlarcasının yeterli derecede okuma-yazma öğrenemeden okullarından mezun olduğunu söyledi.

Ban Ki-moon, "Okuma-yazma bilmeyenlerin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor. Bu durum Bin Yıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmamızın ve 21. Yüzyıl için ihtiyaç duyduğumuz kapsayıcı bilgi toplumlarını inşa etmemizin önüne engel olarak çıkıyor." diye konuştu.

En mağdur gruplara yardım eli uzatılabilmesi ve temel insan haklarının güçlendirilebilmesi için uluslararası topluluğun daha hızlı hareket etmesi gerektiğini belirten Genel Sekreter Ban Ki-moon, küresel eğitim hareketinin büyük bir desteğe ihtiyacı olduğunu, bu nedenle 'önce eğitim' girişimini başlatacağını belirtti.

"Bu girişim her çocuğun okula gidebilmesi, öğrenmenin kalitesinin yükseltilmesi ve küresel vatandaşlığın geliştirilmesi olarak üç konu üzerinde odaklanıyor." diyen Ban Ki-moon, dünya liderlerini ve eğitim alanında faaliyette bulunan herkesi bu girişime katılmaya davet ettiğini açıkladı.

Ban Ki-moon, milyonlarca çocuğun ve gencin toplumdan dışlanmasının bedelinin, eğitim için yapılacak yatırımdan çok daha ağır olacağına vurgu yaptı. Genel Sekreter Ban Ki-moon, "Gıda, ilaç ve barınma gibi ihtiyaçların en önde geleceğini düşünebileceğiniz savaş ve afet bölgelerinde dahi ebeveynlere çocukları için ne istediklerini sorduğunuzda hep aynı yanıtı alırsınız: Çocukları için eğitim isterler." dedi.

Çocuklara büyüyünce ne olmak istedikleri sorulduğunda da, hayallerine ulaşmalarının yolunun eğitimden geçtiğinin görüleceğini ifade eden Ban Ki-moon, okur-yazar bir dünyanın daha barışçı, daha uyumlu ve daha sağlıklı bir dünya anlamına geldiğini söyledi.

Ban Ki-moon, "Uluslararası Okuma Yazma Günü'nde gelin okur yazarlığı gündemimizin üst sıralarına alalım." dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile