BM Genel Sekreteri Guterres, Avrupa Parlamentosu'nda Esitlik Mesaji Verdi Açiklamasi

'Asi esitsizligi günümüzde sadece en büyük ahlaki sinavimiz degil ayni zamanda etkinlik meselesidir. Virüsler degisime ugrarken herkes asilanmadan kimse güvende degildir. Maalesef dünya bu yönde ilerlemiyor' 'Ben bir servet vergisi önerdim. Bu sayede salgindan fayda elde eden dünyanin en zengin kisileri dünya ekonomilerini kurtarmaya yardimci olabilir' 'AB sinirlari içindeki yardima muhtaç kisileri de korumaliyiz. Mültecilerin ve siginmacilarin haklari nereden geldiklerine bakilmaksizin uluslararasi hukuk tarafindan korunmaktadir. Ben de bir Avrupali ve eski bir hükümet baskani olarak mültecilerin tehdit degil, kitamiza degerli bir katki oldugunu biliyorum' 'Mültecilere ev sahipligi yapan ülkelerle dayanismamizi ve destegimizi artirmaliyiz'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle esitsizligin arttigini, herkesin asiya erisiminin saglanmasi, özellikle az gelismis ülkelerin ekonomilerinin ve dünya genelinde mültecilerin desteklenmesi için çabalarin artirilmasi gerektigini söyledi.

Guterres, Brüksel'de toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kuruluna hitap etti. BM bütçesine en büyük katkiyi verdigi gerekçesiyle AB ülkelerine tesekkür eden Guterres, AB'nin insani yardimlarini artirdigini, bunu memnuniyetle karsiladiklarini belirtti.

Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) baslattigi Kovid-19 Asilari Küresel Erisim Programina (COVAX) AB'nin katkisindan övgüyle bahseden Guterres, bazi ülkelerin salginda asilar sayesinde "tünelin sonundaki isigi" gördügünü, bazilarinin ise hala asiya erisiminin bulunmadigini hatirlatti.

Asiya erisimde esitlige vurgu yapan Guterres, sunlari dile getirdi:

"Asilar bu krizden çikisimizin tek yoludur. Asilar kamu mali olarak degerlendirilmeli, asilara herkes erisebilmeli ve uygun maliyetli olmalidir. Asi esitsizligi günümüzde sadece en büyük ahlaki sinavimiz degil ayni zamanda etkinlik meselesidir. Virüsler degisime ugrarken herkes asilanmadan kimse güvende degildir. Maalesef dünya bu yönde ilerlemiyor. Bölünmüs bir dünya ve gelisim için kaybedilmis onlarca yillik bir görüntüyle karsi karsiyayiz. Afrika kitasi 225 milyon ilave doz elde etmedikçe Afrika ülkelerinin yüzde 90'i bu yilin sonuna kadarki yüzde 10 asilama hedefine ulasamayacak. Eger dünyanin yüzde 75'ini asilamak istiyorsak 11 milyar doza ihtiyacimiz var. Küresel asilama çabalarinin artirmaliyiz."

- Servet vergisi teklifi

Guterres, özellikle gelismis ve az gelismis ülkeler arasindaki gelir esitsizligine de dikkati çekerken salgin döneminde zengin kisilerin de daha da zenginlestigini vurguladi.

Bu durumun esitsizlikleri daha artiracagi uyarisinda bulunan Guterres, milyonlarca kisinin açlikla mücadele ettigini, dünya nüfusunun yarisinin saglik hizmetlerine ulasamadigini aktardi.

Sadece geçen yil dünyanin en varlikli kisilerinin servetinin milyarlarca dolar arttigina isaret eden Guterres, "Bu nedenle bir servet vergisi önerdim. Bu sayede salgindan fayda elde eden dünyanin en zengin kisileri dünya ekonomilerini kurtarmaya yardimci olabilir." diye konustu.

Guterres, ayrica borçlu ülkelerin borçlarinin ötelenmesi veya hafifletilmesi gibi uygulamalar için bir sistem kurulabilecegini söyledi ve Avrupa ülkelerinden bu konuda destek istedi.

- Siginmacilara ve ev sahibi ülkelere destek çagrisi

Guterres, Kovid-19 salgin döneminde bazi devletlerin salgini bahane ederek temel özgürlükleri kisitladigi degerlendirmesinde bulundu. AB'ye insan haklari ve hukukun üstünlügünün korunmasindaki çabalari için tesekkür eden Guterres, sunlari söyledi:

"Ancak ayni zamanda AB sinirlari içindeki yardima muhtaç kisileri de korumaliyiz. Mültecilerin ve siginmacilarin haklari nereden geldiklerine bakilmaksizin uluslararasi hukuk tarafindan korunmaktadir. Ben de bir Avrupali ve eski bir hükümet baskani olarak mültecilerin tehdit degil, kitamiza degerli bir katki oldugunu biliyorum."

Guterres, mülteciler için uluslararasi koruma rejiminin devamini saglamanin önemini vurgulayarak, "Ayni zamanda mültecilere ev sahipligi yapan ülkelerle dayanismamizi ve destegimizi artirmaliyiz. Ayrica, düzenli ve güvenli göç yollarini desteklemek için kaynak veya transit ülkelerle uluslararasi is birligi içinde olmaliyiz." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile