BM Genel Sekreteri Guterres'ten Etiyopya'daki Hedasi Baraji Krizinin Çözümü Için Diyalog Ve Esneklik Önerisi

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Misir, Sudan ve Etiyopya arasinda krize neden olan Hedasi Baraji'nin kullanimiyla ilgili sorunun üç ülke arasinda diyalog ve esneklikle çözülmesi gerektigini belirtti.

Genel Sekreter Sözcü Yardimcisi Farhan Haq, BM'nin New York'taki genel merkezindeki basin toplantisinda, "Genel Sekreter, Hedasi Baraji dosyasiyla ilgili olarak bazi üye ülkelerle temas halindedir ve Hedasi Baraji dosyasinin ancak ilgili taraflar arasindaki diyalog ve esneklik yoluyla çözülebilecegini söylemektedir.” dedi.

Genel Sekreter'in tüm taraflari ivedilikle anlamli bir diyaloga çagirdigini söyleyen Haq, "Guterres ayrica Afrika Birligi'nin bu konuda yürüttügü ara buluculuk çabalarina destegini teyit ediyor." ifadelerini kullandi.

Gazetecilerin Hedasi Baraji krizinin bölgede askeri bir tirmanisa yol açma olasiligina iliskin sorularina karsilik BM sözcüsü, "Genel Sekreter bu dosyadaki gelismelerden çok endise duyuyor. Bölgede hayati tamamen Nil Nehri'ne bagimli toplumlarin bulundugunu, Misir, Sudan, Etiyopya gibi ülkelerin refahinin nehrin sularina bagli oldugunu unutmamaliyiz." seklinde konustu.

Sudan Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi, 23 Haziran'da BM Güvenlik Konseyi’nden Etiyopya’nin Nil Nehri üzerine insa ettigi ve bölge ülkeleri arasinda siyasi krize yol açan Hedasi Baraji tartismasina müdahil olmasini talep ederken, Misir, barajla ilgili hazirladiklari dosyayi dün BM'ye gönderdigini duyurmustu.

Addis Ababa, Kahire ve Hartum'un talepleri üzerinde anlasmaya varamasa bile temmuz ve agustos aylarinda barajin ikinci kez su ile doldurulmasi konusunda israr ediyor.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Misir, barajin anlasma olmadan doldurulmasinin, içme ve tarimda kullandigi suyun neredeyse tamamini olusturan nehrin akisini tehdit ettigini belirtiyor.

Sudan ise 10 yildir tartisma konusu olan barajin 3’lü anlasma olmadan doldurulmasini ulusal güvenligine tehdit olarak görüyor.

Sudan ve Misir tarafi, ilerideki muhtemel anlasmazliklara da çözümler sunan baglayici, yasal bir anlasma imzalanmasinda israr ediyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile