BM Genel Sekreteri Guterres'ten 'Srebrenitsa Soykırımı' Mesajı

Genel Sekreter Guterres: 'Bu tür zulümleri önlemeye yardımcı olmak için geçmişe dürüstçe bakmalı, bu suçların oluştuğunu ve gerçekleşmesine izin veren rollerimizi kabul etmeliyiz'.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 22 yıl önce yaşanan Srebrenitsa soykırımına ilişkin, 'Bu tür zulümleri önlemeye yardımcı olmak için geçmişe dürüstçe bakmalı, bu suçların oluştuğunu ve gerçekleşmesine izin veren rollerimizi kabul etmeliyiz.' ifadesini kullandı.

Guterres, Bosna Savaşı'nda Sırp ordusu tarafından gerçekleştirilen soykırımın 22. yılı dolayısıyla bir anma mesajı yayımladı.

Genel Sekreter Guterres, BM'nin kurulmasından bu yana Avrupa topraklarındaki en büyük zulüm olan Srebrenitsa soykırımının üzerinden 22 sene geçtiğini hatırlattı.

Bu yılın aynı zamanda BM tarafından, eski Yugoslavya topraklarında uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlalinin sorumlularının yargılanması için kurulan Eski Yugoslavya Uluslararası Mahkemesinin (ICTY) kapılarının kapatılmasına da işaret edeceğini belirten Guterres, şöyle devam etti:

'Bugün, katledilen binlerce erkeği ve erkek çocuklarını hatırlıyor ve onurlandırıyoruz. Hayatları alınanların aileleri ve dostları ile olan dayanışmamızı dile getiriyoruz. Temmuz 1995'te Srebrenista'da yaşanan korkunç olaylar tarihi gerçeklerdir ve kapsamlı olarak belgelenmiştir. ICTY ve Uluslararası Adalet Divanı, ikisi de Srebrenista'da işlenen eylemlerin soykırım olduğu kararına vardı. ICTY, farklı kişilerin Srebrenista katliamı için verdiği cezai sorumluluğu belirledi ve onları soykırım nedeniyle mahkum etti. Bu tür zulümleri önlemeye yardımcı olmak için geçmişe dürüstçe bakmalı, bu suçların oluştuğunu ve gerçekleşmesine izin veren rollerimizi kabul etmeliyiz.'

Uluslararası toplumun ve özellikle BM'nin Srebrenista'daki trajediye ilişkin sorumluluk payını kabul ettiğini vurgulayan Guterres, başarısızlıklarından dersler çıkarmak için çok çalıştığını kaydetti.

Daha iyi ve ortak bir gelecek inşa etmek için geçmişin trajedilerinin bu topluluklar tarafından tanınması gerektiğini belirten Guterres, BM'nin, herkes için sürdürülebilir barış, adalet ve haysiyet sağlamak için uzlaşmaya yönelik çabaları desteklemekte tam kararlı olduğuna dikkati çekti.

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplara teslim edilmişti.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletmişti. Katledilen Boşnaklar o dönem toplu mezarlara gömülmüştü.

Bu olay, Uluslararası Adalet Divanı tarafından 2007'de soykırım olarak kabul edilmişti.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile