BM, Güney Sudan'da Sellerden Etkilenen Savunmasiz Kisiler Için Alarma Geçti

Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi (BMMYK), Güney Sudan'da mayistan bu yana süren asiri yagislarin sonucu olusan ve sel felaketinin olumsuz etkilendigi savunmasiz kisilerin ihtiyaçlarini karsilamak için alarma geçtiklerini duyurdu.

BM'nin Cenevre Ofisi'ndeki basin toplantisinda konusan BMMYK Güney Sudan Temsilcisi Arafat Cemal, sel felaketinin ardindan ülkedeki son durumu degerlendirdi.

Cemal, BMMYK heyetinin, ülkenin Yukari Nil eyaletinde selden olumsuz etkilenen ve eyalete bagli Malakal sehrine yürüyerek 7 günde ulasan 1000'e yakin kisiyle yaptigi görüsmelere dair bilgi vererek, "Bazilari günlerdir yemek yememis, bazilari ise etrafi suyla çevrili adalarda mahsur kalmis ve agaçlarin altina siginmis haldeydi. Salgin riskinin oldugu bölgede kadinlar, çocuklarinin sagligindan endiseli." ifadesini kullandi.

Haftalarca etkisini gösteren sel nedeniyle ülkenin birçok bölgesinde tarim arazilerinin yok oldugunu aktaran Cemal, çok sayida ailenin güvenliginden endise ederek yüksek yerlere sigindigini kaydetti.

Cemal, Güney Sudan'daki sellerin 4 eyaleti agir etkiledigini belirterek, "Bazi bölgelerde yasayan topluluklar, 1962'den bu yana bu kadar yogun bir sel görmediklerini aktardi. Diger bölgelerde yasayanlar ise son 3 yildir yasanan sellerin günlük yasam için tahrip edici etkilerini tecrübe etmeye devam ediyor." dedi.

Ülkede sellerden simdiye kadar 700 bin kisinin olumsuz etkilendigi bilgisini paylasan Cemal, "BMMYK, sel felaketi karsisinda en savunmasiz durumdakilerin karsi karsiya oldugu kritik ihtiyaçlar konusunda alarma geçmis durumda." diye konustu.

Cemal, iklim degisikliginin tüm dünyada olumsuz etkilerini gösterdigine isaret ederek, bu etkilerin en çok Dogu Afrika'da hissedildigini ve siddeti artan dogal afetlerin daha fazla insani olumsuz etkiledigini vurguladi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile