Bm Güvenlik Konseyi Sudan‘da Abyei Sorununu Görüştü

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Sudan‘da BM‘nin denetimi altında olan Abyei‘nin Sudan Ordusu tarafından kontrol altına alınmasının ikinci gününde Sudan‘a ziyaret gerçekleştirdi.

Sudan‘ın Güney ve Kuzey olarak bölünmesine 2 ay kalan taraflar arasında sorunlu bölge olan Abyei‘nin durumunu görüşmek için Sudan‘da temaslarda bulunan BM Güvenlik Konseyi heyeti, Abyei konusu için taraflarla görüşme imkanı buldu. Sudan hükümeti ile yapılan görüşme sonrası Abyei bölgesinin aşiret liderleri ile bir araya gelen heyet, bölgenin durumu hakkında liderlerden bilgi aldı. Sudan‘da Kuzey ile Güney arasında tampon görevi bulunan petrol zengini Abyei‘ye dün Sudan ordusunun karadan ve havadan

operasyon düzenlemesinden bir gün sonra Sudan‘a gelen heyette BM Güvenlik Konsey Başkanı ve ABD‘nin BM daimi temsilcisi de bulunuyor.

Görüşme sonrası açıklama yapan Sudan Cumhurbaşkanı Müsteşarı Emin Hasan Ömer, "Barış sürecine ve Abyei‘deki sürece saygılı olduğumuzu BM Güvenlik Konseyi‘ne bildirdik. Biz bölgeyi askerden arındırmak için Abyei bölgesinden geri çekildik. Fakat gerek Kadukli gerekse Abiyei bölgesinde Güney askerinin bölgeye girişi mevcut barış sürecini bozmuştur ve Kuzey Sudan askeri birliklerinin bölgeye girmesine neden olmuştur" dedi. Gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Hasan Ömer, "Güvenlik Konseyi heyeti de Abyei‘de BM

güçlerine yapılan saldırılarda Güney askerlerinin kendilerine saldırdığını kabul ediyorlar. Kendilerine bu yönde beyanlarını bildirdiler" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi heyeti de görüşmeler sonrası basın açıklaması düzenleyerek yapılan ziyaretle ilgili açıklamada bulundular. BM Güvenlik Konseyi Başkanı ve Fransa‘nın Daimi Temsilcisi Gerard Araud, "BM Güvenlik Konseyi her iki tarafa da sükunet çağrısında bulunmaktadır ve Kapsamlı Barış Anlaşması ile Abyei‘nin gelecekteki statüsünün belirlenmesindeki anlaşmalara sadık kalmaları çağrısında bulunmaktadır" dedi.

ABD‘nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da yaptığı açıklamada, "Bu talihsiz ve üzüntü verici bir olaydır ve Sudan hükümetinin BM Güvenlik Konseyi‘yle perspektiflerini paylaşması açısından kaçırılmış bir fırsattır. Güney Sudanlı liderlerle de bu konuyu görüşme fırsatı bulacağız" dedi.

Abyei bölgesinin iki önemli aşiretinden biri olan Messiria Kabilesi Lideri Muhtar Babo da İHA‘ya yaptığı açıklamada, "Bölgede istikrarın sağlanması için tek yol Dinka Ngok kabilesinin bizim çatımız altında yaşamayı kabul etmesidir. Taraflar çatışmayı sorunları önlemek için her kesimden bir araya gelip görüşmelidir. Aksi taktirde ne kan ne savaş bu sorunu çözer" dedi.

Sudan‘ın en zengin petrol bölgesi olan Abyei‘de Temmuz ayında yapılacak referandum gerek Kuzey, gerek Güney, gerekse de bu ülkede siyasi etkinlik kurmak isteyen bir çok devleti de yakından ilgilendiren bir sorun haline geliyor. Son günlerde Kuzey ile Güney Sudan ordusu arasında yaşanan çatışmalar, BM konvoylarına yapılan saldırılar ve son olarak BM denetiminde bulunan Abyei‘nin kontrolünün Kuzey Sudan ordusu tarafından ele geçirilmesi bölgede tansiyonu yükselti. Petrol zengini Abyei‘de Temmuz ayında

yapılacak referandumda bölgenin denetimi konusunda iki tarafın da bölgede hakimiyet kurmak için güç gösterilerine sahne oluyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile