Bm İklim Konferansı, Güney Afrika’da Başladı

Bm İklim Konferansı, Güney Afrika’da Başladı

Güney Afrika`da iki hafta sürecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (UNFCCC) ülkenin Hint Okyanusu kıyısındaki ikinci büyük şehri Durban`da bugün başladı.

Konferansa 194 ülkeden yaklaşık 11 bin delege katılıyor. Resmi adı “Partilerin 17. Konferansı (COP 17)” olan organizasyonun en önemli tartışma maddeleri Kyoto Protokolü’nün geleceği ve global ısınmadan etkilenen gelişmemiş ülkelere yapılacak yardımlar olacak.


COP 17 için dünya liderleri, hükümet temsilcileri, uluslararası örgütlerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin Durban’a akın etmesi bekleniyor. Ayrıca California eski Valisi Arnold Schwarzenegger, ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve Virgin Group başkanı Richard Branson, Angelina Jolie, Bono ve Leonardo DiCaprio gibi siyaset ve sanat dünyasının ünlüleri de Hint Okyanusu kıyısındaki şehrin misafiri olacak.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, toplantı çerçevesinde olumlu sonuçlar alınacağından ümitli olduğunu söyledi.

İklim konferansında, global ısınmanın 2 santigrat derecenin altından tutulması için zorunlu olan sera gazı etkisine yol açan gazların azaltılması konusunda hararetli tartışmaların yaşanması bekleniyor. UNFCCC Sekreteri Christiana Figueres’ın konferansın başlangıcında “Tehlike çanları acil önlem alınması için” derken, COP 17’nin dönem Başkanı Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana-Mashabane de, “Bizler Durban’da sadece tek bir sebep için varız: Gelecek neslin var olabilmesini garantiye almak” sözleriyle gelinen noktanın ciddiyetini anlatmaya çalıştı.

Durban Konferansı’nda, 2010 Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni bir anlaşmanın çerçevesi de çizilecek. 2009`daki Kopenhag iklim zirvesinde sonuç alamamış, ancak Kyoto`nun devamlılığının sağlanmasına karar verilmişti.

Öte yandan ABD, Kanada, Japonya, Rusya gibi devlerin Kyoto’yu imzalamamış olması, Durban’dan önemli kararların çıkması umudunu kırıyor. Gelişen dev ekonomilerden Brezilya ve Hindistan da Kyoto’nun ertelenmesinden yana tavır koyuyor. Çin ise Kyoto Protokolü’ne destek veriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile