Bm İnsan Hakları Konseyi’nden Suriye’ye Kınama

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, “Hule katliamı” sebebiyle Suriye’yi kınadı.

BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'deki son durumu görüşmek üzere Cenevre’de toplandı. 47 üyesi bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'de geçtiğimiz hafta gerçekleşen Hule katliamının araştırılmasını talep etti ve katliamla ilgili Suriye yönetimini kınadı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği vekili Marcia Kran, Hule cinayetlerinin insanlık suçu taşıdığını belirterek, suçluların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulundu. Kran, “Bu eylemler sivil nüfusa karşı yaygın veya sistematik saldırıların göstergesidir. Suriye hükümeti, bu olayları araştırmak için ordu ve adli makamlardan oluşan ortak bir soruşturma komisyonunun kurulduğunu söyledi.

Hule’de meydana gelmiş olanlarda dahil olmak üzere Suriye’deki insan hakları ihlallerinin izlenmesi ve araştırılması için doğru, hızlı, bağımsız ve tarafsız bir uluslar arası çalışmalara ihtiyaç vardır. Suriye’deki tüm insan hakları ihlallerinin araştırılması için, Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun ülkedeki soruşturmasını yürütmesi için Şam yönetimine çağrımı yineliyorum. Sivil halkın sorumluluğunu üstlenmesi için bu durum Şam yönetimi için yeni bir fırsat. Suriye’de işlenen suçlar ve insan hakları ile ilgili derhal soruşturma yürütülmesi için uluslararası toplumu harekete geçme çağrısında bulunuyorum. Aksi takdirde Suriye’deki durum tüm bölgeye yayılan bir tehlike arz edebilir. Biz bunu önlemek için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin Suriye temsilcisi Faysal Khabbaz Hamoui, Suriye’de çözümün ülkenin geleceğini düşünen ve güven istikrarını sağlayacak Suriyeli tarafların arasındaki müzakereler ile çözüleceğini belirtti.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin Danimarka Daimi Temsilci Yardımcısı Soren Kragholm, “Suriye’deki şiddet derhal sona ermelidir. Suriyeli yetkililer halkını korumak için sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. AB işlenen suçları araştırmak için Suriye yönetimine kurulan Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun ülkedeki erişimin sağlaması açın çağrıda bulunmaktadır. AB ve üye devletler işlenen suçların faillerinin ayrı tutulması gerektiğini ve herkesin kendi eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiğini ifade etmektedir” diye konuştu.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin ABD Daimi Temsilcisi Eileen Chamberlain Donahoe ise, “Amerika Birleşik Devletleri, geçtiğimiz hafta sonu Hule’de işlen iğrenç suçları şiddetle kınamaktadır. Gerçekler net ve açık, kendi evlerinde yakın mesafeden infaz edildiler. Bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuktu. BM gözlemcileri, rejimin sahip olduğu tank ve topçu atışları sonucu 10 yaşın altında 30’dan fazla çocuğun ölümünü doğruladı. Masum sivillerin ölümünden Suriye hükümeti tam sorumludur. Suriye hükümeti derhal ve engel çıkarmaksızın Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun araştırmalarına izin vermelidir. Suriyeliler cesurca, şiddet, acı ve korkuya karşı hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Kimse bombardımanı, işkenceyi ve Esad yönetimin halkına karşı yürüttüğü bu acımasız öldürme kampanyasını inkar edemez. Konsey’den halkı korumak ve mevcut evrensel insan haklarına saygının ilerlemesini sağlamasını talep ediyoruz. Çünkü Suriye halkı, kendi hükümeti tarafından bir cinayetle karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

Öte yandan: BM İnsan Hakları Konseyi’nin Hula katliamının sorumlularının adalet önüne çıkarılması amacıyla, BM'nin Suriye'deki insan hakları ihlallerini soruşturmak için atadığı Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun, bu katliamla ilgili "özel bir soruşturma" yürütmesini isteyen kararı 41 ‘evet’ oyu ile onayladı. Oylamada Çin, Rusya ve Küba ‘hayır’ oyu kullanırken, Uganda ve Ekvador ise çekimser kaldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile