BM İnsan Hakları Raportörü Lee'nin Myanmar Ziyareti

Lee, Myanmar hükümetine, Arakanlı Müslümanlara yönelik ayrımcılığa son vermesi çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmar hükümetine, Arakanlı Müslümanlara yönelik ayrımcılığa son vermesi çağrısında bulundu.

Lee, 12 günlük Myanmar ziyaretinin sonunda Yangon kentinde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, kuzeydeki Kaçin eyaletinde yaşayan azınlıklarla mücadelesi ve batıdaki Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik baskıları içeren sorunlara karşı saldırgan tavrını eleştirdi.

Raportör Lee, hükümetin yaklaşımının bu sorunları inkara yönelik olduğunu belirtti. Bu tavırların sadece ters etki yapmakla kalmayıp tüm ülkeyi kapsayan umutları da tükettiğine dikkati çeken Lee, gidişatı tersine çevirmek için çok da geç olmadığını vurguladı.

Hükümetin, Kaçin'in bazı bölgelerine seyahat etmesine engel olduğunu kaydeden Lee, bölgedeki durumun kötüye gittiğini ifade etti. Lee, seyahat edemediği bölgelerde yaşayanların kendisine, durumun giderek kötüleştiği bilgisini aktardığını dile getirdi.

Ordunun Arakan eyaletindeki̇ faali̇yetleri̇ni̇ eleştiren Lee, düzenlenen operasyonlarda Arakanlı Müslümanların hakları ve onurunun çok da önemsemediğini ifade etti.

Arakan'ın Maungdaw bölgesini ziyaretine değinen Lee, 'Hatırlatmam gerekir ki bu saldırılar Rohingya nüfusuna karşı on yıllardır yapılan ve sistematik hale gelen ayrımcılık kapsamında yapılıyor. Umutsuz bireyler, umutsuz yollara başvuruyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Lee, hükümete Arakanlı Müslümanlara yönelik ayrımcılığa son vermesi çağrısı yaptı.

Arakan'daki ziyaretinde, sınır karakollarına saldırı düzenlediği iddiasıyla gözaltına alınanlarla da görüştüğünü belirten Lee, gözaltındakilerin çoğunun neden hapishanede olduklarını bilmediklerini söyledi.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii hükümetinin davetiyle 9 Ocak'ta ülkeye gelerek beşinci kez 'bilgi toplama ziyareti' düzenleyen Lee, hazırlayacağı raporu İnsan Hakları Konseyine martta sunacak.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına düzenlenen saldırılarda 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı. Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Arakanlı Müslümanın hayatını kaybettiğini belirtirken, Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunmuştu.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından 'dünyada en fazla zulüm gören topluluk' olarak tanımlanan Arakan Müslümanları oluşturuyor.

Arakan'da 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Rohingya bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile