BM, Iran'daki Insan Haklari Ihlallerini Arastirmak Üzere Heyet Görevlendirecek

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyi, Iran’da Mahsa Amini’nin ölümünün ardindan baslayan protestolardaki insan haklari ihlallerini arastirmak için heyet görevlendirecek.



Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyi, Iran’in baskenti Tahran’da dahil olmak üzere ülke genelinde Mahsa Amini’nin ölümünün ardindan baslayan protestolarda insan haklari ihlalleri gerçeklestigine yönelik iddialari sorusturmak üzere heyet görevlendirecegini açikladi.

BM Insan Haklari Konseyi’nde yapilan oylama ile alinan karar dogrultusunda, "Iran Islam Cumhuriyeti’nde 16 Eylül 2022’den bu yana süren protestolarla ilgili iddia edilen insan haklari ihlallerini sorusturmak için yeni bir arastirma misyonu olusturmaya karar verildi" ifadelerine yer verdi. Iran’daki söz konusu hak ihlali iddialarinin incelenmesi için oy çogunlugunu olusturan 25 ülke, heyet olusturulmasindan yana oy kullanirken, 6 ülke tasariya ret oyu verdi, 16 ülke ise çekimser oy kullandi. Söz konusu oylama 16 Eylül’de Iran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafindan tutuklandiktan sonra ölmesinden bu yana süren protestolarda siddet olaylarina iliskin iddialari uluslararasi boyutta sorusturabilmek için yapildi.

"Su anda tam tesekküllü bir insan haklari krizi içindeyiz"

BM Insan Haklari Yüksek Komiseri Volker Turk konuyla ilgili yaptigi açiklamada, "Ülkede olup bitenleri, öldürülen çocuklari ve sokaklarda dövülen kadinlarin görüntülerini görmek beni üzüyor. Iktidarin sürdürdügü eski yöntemler ise yaramiyor. Su anda tam tesekküllü bir insan haklari krizi içindeyiz" dedi.

Oslo merkezli bir insan haklari grubu olan Hrana’ya göre, Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafindan gözaltindayken ölmesiyle tetiklenen protesto hareketinde, Iran genelinde 150’den fazla kasaba ve sehirde düzenlenen protestolar sirasinda en az 440 protestocu öldürüldü, 18 bin kisi ise tutuklandi.

"Cezasizlik adaleti engeller"

Batili liderler ise siddet olaylari nedeniyle Iran’i kinadi. Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock yaptigi konusmada, tüm ülkeleri, "sorumlulardan hesap sorulabilmesini" saglamaya çagirdi. Baerbock, "Cezasizlik adaleti engeller" dedi.



ABD’nin BM Insan Haklari Konseyi Büyükelçisi Michele Taylor ise Iran’daki siddet olaylarinin sorusturulmasi için heyet olusturulmasi kararini memnuniyetle karsiladigini söylerken, "Iranli yetkililer bu siddetli baskiyi gerçeklestiremeyecek. Çünkü uluslararasi bunu toplum izliyor" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile