BM Libya Özel Temsilcisi, Batili Ülkeleri Libya Diyalog Forumu Üyelerine Uzlasi Için Baski Yapmaya Çagirdi

Birlesmis Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), ABD, Ingiltere, Fransa, Almanya ve Italya'ya çagri yaparak, Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF) üyelerinin 24 Aralik seçimlerinin anayasal temeline iliskin görüsmelerinde uzlasiya varmalarini saglamalari için baski uygulamalarini istedi.

UNSMIL'den yapilan açiklamaya göre, BM Libya Özel Temsilcisi ve UNSMIL Baskani Jan Kubis, batili 5 ülkenin yani sira Rusya ve Fas ile LSDF'nin seyri hakkinda görüsmelerde bulundu.

Bu ülkelerle LSDF'de simdiye kadar kaydedilen ilerlemeyi ele alan Kubis, Ikinci Berlin Konferansi sonuçlari ve BM Güvenlik Konseyinin 2570 sayili karari ile uyumlu olarak, mümkün olan en kisa sürede üzerinde anlasmaya varilmis bir anayasal temele sahip olma ihtiyacini ifade etti.

Uluslararasi ortaklarin LSDF üyelerini seçimler için anayasal temeli hizla olusturmaya çagirdigina isaret edilen açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Uluslararasi ortaklar, tüm ilgili Libyali aktörleri, özellikle de Isviçre'de toplanan LSDF üyelerini, seçim için anayasal temele iliskin uzlasiya dayali bir teklif gelistirerek 24 Aralik'taki ulusal seçimlerin yapilmasini saglama taahhütlerinde ilerleme kaydetmeye tesvik etti."

Açiklamada, seçimlerin yapilmasina yönelik desteklerini yineledikleri belirtilen uluslararasi ortaklarin, "sahil yolunun açilmasi, parali askerlerin, yabanci savasçilarin ve yabanci güçlerin gecikmeksizin (Libya'dan) ayrilmasi da dahil olmak üzere ateskes anlasmasinin tam olarak uygulanmasini" istedigi kaydedildi.

UNSMIL tarafindan Libya'nin farkli siyasi ve sosyal kesimlerini temsilen seçilen 75 üyeli LSDF, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan parlamento ve baskanlik seçimlerinin hukuki altyapisini görüsmek üzere 28 Haziran'da Isviçre'de toplandi.

Üyelerin, hukuki altyapiya iliskin çesitli önerilerde bulundugu ilk iki günkü oturumlarda uzlasi saglanamazken, üyeler arasinda zaman zaman sözlü tartismalar yasandi. Isviçre'deki toplantinin 1 Temmuz'da sona ermesi planlaniyor.

- Libya'da siyasi diyalog süreci

BM öncülügünde Libya krizine siyasi çözüm için baslatilan LSDF'nin Tunus'ta Kasim 2020'deki ilk toplantisi sonucunda 24 Aralik'ta seçimlere gidilmesi karari çikmisti.

LSDF üyelerinin 5 Subat'ta Cenevre'de yaptigi oylama sonucunda da yil sonunda yapilmasi planlanan seçimlere kadar geçici Baskanlik Konseyi Baskanligina Muhammed el-Menfi, Basbakanliga da Abdulhamid Dibeybe seçilmisti.

Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren 2011 Subat Devrimi'nden bu yana iç savas ve siyasi krizlere sürüklenen Libya'da, Rusya, Birlesik Arap Emirlikleri, Misir ve Fransa'nin destekledigi darbeci Halife Hafter milislerinin ülkenin dogusunu kontrol etmesi nedeniyle istikrar ve güvenlik saglanamadi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile