BM raporu: Afganistan da sivil ölümler bu yıl arttı

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre bu yılın ilk yarısında Afganistan devam eden savaşta sivil ölü ve yaralanmalar artış gösterdi. R

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre bu yılın ilk yarısında Afganistan devam eden savaşta sivil ölü ve yaralanmalar artış gösterdi. Rapora göre Afganistan'daki sivil ölüm ve yaralıların bir önceki yıla oranla yüzde 31 oranında arttı.

Raporun dikkat çeken en önemli ayrıntılarından birisi Afgan devletini destekleyen güçler tarafından bir başka ifade ile Amerikan askerlerin neden olduğu sivil ölümleri oldu. Afganistan'da süren savaşta bu yılın ilk 6 ayında ölen sivillerin yüzde 76'sından Amerikan güçleri sorumlu tutuldu. Rapora göre geçen yılın aynı döneminde sivil ölümlerin yüzde 53'ünden Amerikan güçleri sorumlu tutuluyordu.

Kabil'de yapılan basın toplantısı ile açıklanan raporun hazırlanmasında büyük zorlukların yaşandığını kaydeden BM Genel Sekreteri'nin Afganistan Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, süren savaşta toplam 3 bin 268 insanın yılın ilk 6 ayında yaralandığını ya da öldüğünü kaydetti. Staffan, yılın ilk altı aylık bölümünde Afgan savaşında bin 271 sivilin hayatını kaybettiği 1997'isnin ise yaralandığını söyledi. Staffan sivillerin en fazla ölümüne neden olarak da canlı bomba saldırılarını gösterdi. Afganistan'da canlı bomba saldırıları yüzünden 6 ayda toplam 557 sivil hayatını kaybetti.

Raporda Afgan devleti güvenlik güçleri toplam 386 sivilin ölümünden ya da yaralanmasından sorumlu olduğu vurgulandı. Afgan devlet güvenlik güçlerinin sivil yaralanma ve ölümlerine bu yıl daha az neden olduğu raporda ifade edilirken, oranın yüzde 30 gerilediği kaydedildi.

NATO güçlerinin yapmış olduğu hava saldırılarında ölen sivillerin sayısı da 69 yaralıların ise 45 olduğu dile getirildi.

TEMMUZ ABD ASKERİ İÇİN EN FAZLA KAYBIN YAŞANDIĞI AY OLDU

2001 yılında başlayan Afganistan savaşında geçtiğimiz Temmuz ayı Amerikan askeri için en fazla kaybın yaşandığı ay olarak tarihe geçti. Temmuz ayında toplam 65 ABD askeri yaşamını yitirdi.

4 Ağustos'ta görevi General Stanley McChrystal'dan devralan General David Petraeus, Afganistan savaşında sivil kayıpların azaltılması için bir takım yeni düzenlemeler yapılacağı sözü vermişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile