BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura Açıklaması

'Moskova'da neler olacak görelim, umarım genel bir uzlaşı ve ilerleme kaydedilir' 'Biz hazırız, görüşmeleri başlatmak istiyoruz ama görüşmelerin etkili olması için iki eş başkanın yardımına ihtiyacımız var. Bu turun Cenevre 2 gibi olmasını istemeyiz'

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Moskova'daki ABD-Rusya görüşmesinin gelişigüzel hava saldırılarının sonlanması ve siyasi geçiş sürecine formül bulunması açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

De Mistura, BM insani erişim çalışma grubu toplantısının ardından Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Cenevre'deki toplantılarına başkanlık eden Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Siyasi geçiş süreci için yol haritası olacak Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin üçüncü turuna iyi hazırlanılması ve üçüncü turun 'inandırıcı' olması gerektiğini vurgulayan de Mistura, Rusya ve ABD arasındaki diplomatik görüşmelerin sürdüğünü anımsattı.

De Mistura, Moskova'daki ABD-Rusya görüşmesinin rasgele hava saldırılarının sonlanması ve siyasi geçiş süreci için bir formül bulunması açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, kendisine yönelik 'görevini ihmal etttiği' yönündeki açıklamasının sorulması üzerine de Mistura, sunları kaydetti:

'Sergey Lavrov'un mesajını ciddiye alıyorum ve sabırsızlığını anlıyorum. Suriye görüşmelerine ivme kazandırılması mesajı veriyor. Kesinlikle tembellik yapmıyoruz, teknik görüşmeler sürüyor. Biz hazırız, görüşmeleri başlatmak istiyoruz ama görüşmelerin etkili olması için iki eş başkanın yardımına ihtiyacımız var. Bu turun Cenevre 2 gibi olmasını istemeyiz. Moskova'da neler olacak görelim, umarım genel bir uzlaşı ve ilerleme kaydedilir.'

-'Halep kuşatmanın eşiğinde'

Egeland da şimdiye kadar kuşatma altında yaşayan Suriyelilerin yüzde 62'sine insani yardım ulaştırıldığını ifade etti.

Bugün 75 bin kişinin yaşadığı Humus'un el-Waer bölgesine 19 yardım konvoyunun ulaşmaya çalıştığını belirten Egeland, yetersiz beslenme ve açlığın tekrar baş gösterdiği Madaya'ya ise insani yardım gönderilmezse yine bir insanlık dramı yaşanacağı uyarısında bulundu.

Egeland, 200 binden fazla kişinin yaşadığı Halep'in doğusuna giriş-çıkışı sağlayan Castello yolunun kapandığına dikkati çekerek, 'Halep'in doğusu kuşatma altındaki en büyük bölge olmanın eşiğinde.' dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff ise rejim güçlerinin yardım konvoylarından tıbbi malzeme ve antibiyotik ilaçları çıkarmaya devam ettiğini anlatarak, 'İnsanlar tedavi edilmezlerse huzur içinde dahi ölemeyecekler.' şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile