BM tarafsız soruşturmanın peşinde

BM tarafsız soruşturmanın peşinde

BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırı ve 9 Türk'ün ölümünün ardından güvenilir, tarafsız bir soruşturma açılmasını istediklerini açıkladı.

BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırı ve 9 Türk'ün ölümünün ardından soruşturma açılması konusunda,'BM olarak bu işin üzerindeyiz, Konsey'in başkanlık açıklaması temelinde, güvenilir tarafsız bir soruşturma açılmasını istiyoruz'dedi.

Hak, İsrail'in saldırısına yönelik uluslararası soruşturma açılması yönünde hafta sonunda çıkan haberlerle ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamada, soruşturma komisyonunda yer alacak isimlerin taraflara resmen bildirilmediğini vurgulamak istediğini belirtti. BM Sözcülüğünün, konuyla ilgili olarak hafta sonunda yaptığı yazılı açıklamaları tekrarlayan Hak, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara adlı gemiye yaptığı saldırıyla ilgili soruşturma açılması amacı doğrultusunda,'olası görev kapsamı, lojistik düzenlemeler ve soruşturma komisyonunda yer alabilecek olası isimler'üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü teyit etti.

Orta Doğu Dörtlüsü'nün (BM, ABD, AB ve Rusya) temsilcilerinin bugün telekonferansla görüşme yaptıklarını ve görüşmede İsrail ile Filistin tarafı arasındaki dolaylı görüşmelerin devam etmesi ve güçlendirilmesi konusunu ele aldıklarını bildiren Hak, temsilcilerin'Gazze'de temelden değişik bir stratejinin uygulanması konusunda acil ihtiyaç'olduğu yönünde iştişarelerde bulunduklarını belirtti.

Ferhan Hak, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un bu kapsamda, Orta Doğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair, BM'nin Orta Doğu özel koordinatörü Robert Serry ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice ile de görüştüğünü kaydetti.

Soruşturmanın yapısı ve görev kapsamı konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirten Hak,'Şu aşamada somut olarak açıklayabileceğim bir şey yok'dedi.

Bu konuda bir hafta önce Güvenlik Konseyi'nin başkanlık bildirisi kabul edildiğinde, tarafların görüşlerinin birbirinden son derece farklı olduğunu ifade eden Hak, BM'nin bu farklılıkları gidermek amacında olduğunu, Genel Sekreterin Türk ve İsrailli yetkililer, BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile diğer ilgili taraflarla konuştuğunu ve BM Güvenlik Konseyi'nin başkanlık bildirisi kapsamında tarafsız, güvenilir bir soruşturma açılmasını istediğini belirtti. Ban Ki-mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısını Lynn Pascoe'nun da taraflarla iletişim halinde olduğunu söyleyen Hak,'Bu süreci olabildiğince çabuk sonuçlandırmayı istiyoruz, bugün Genel Sekreter Ban Güney Afrika'ya gidiyor, ama BM olarak bu işin üzerindeyiz'dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı'nın New York'a gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine, Hak, bu konuda ellerinde bilgi olmadığını söyledi.

Açılacak soruşturmanın'uluslararası'olup olmayacağının sorulması üzerine ise Hak, Güvenlik Konseyi'nin istediği gibi tarafsız ve güvenilir bir soruşturma açılmasını istediklerini, bu amaçla çalıştıklarını, ancak her taraf için uygun bir formül bulmaya çalışıldığını söyledi.

'Soruşturma talebini İsrail'in kabul etmemesi durumunda, Genel Sekreter'in kişisel sorumluluk alıp almayacağının'sorulması üzerine ise Hak, henüz bu aşamada olunmadığını, istişarelerin devam ettiğini söyledi.

Hak, bir soru üzerine ise,'ülkelerin bu tür soruşturma raporlarını'son derece ciddiye aldıklarını söyledi.

Genel Sekreter Ban'ın Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin hafta sonunda çıkan haberlerde, Genel Sekreter'in Erdoğan'a İsrail'in yardım gemilerine saldırısını soruşturmak üzere 5 kişilik uluslararası araştırma komisyonu kurulacağını söylediği bildirilmişti.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1 Haziran'da kabul ettiği başkanlık bildirisinde, olay kınanmış ve İsrail'in gemilere saldırmasına ilişkin olarak'uluslararası standartlara uygun, acil, tarafsız, güvenilir, şeffaf bir soruşturma yürütülmesi'çağrısında bulunmuştu. Türkiye bu kapsamda uluslararası bir soruşturma komisyonunun kurulmasını istiyor.

Kaynak: AA
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile