BM Yapay Zeka Danismani Sahota Açiklamasi 'Yapay Zekada Türkiye Büyük Siçrama Yaparak, Diger Ülkelerin Önüne Geçecek'

BM Yapay Zeka Danismani Sahota Açiklamasi 'Yapay Zekada Türkiye Büyük Siçrama Yaparak, Diger Ülkelerin Önüne Geçecek'

Uluslararasi Future AI Summit 24 Zirvesi için Istanbul’da bulunan Birlesmis Milletler Yapay Zeka Danismani ve IBM Master Inventor Neil Sahota, vermis oldugu özel röportajda yapay zeka ile ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Yapay zeka sayesinde 10 yilda 100 yillik bir degisim yasanacagini belirten Neil Sahota, Türkiye’nin yapay zeka ile ilgili durumundan, yakin gelecekte herkesin sahip olacagi yapay zeka asistanina kadar birçok konuya degindi.

Yapay zeka alanindaki ünlü otoriteler ve uzmanlar, Bahçesehir Üniversitesi’nin (BAU) ev sahipligini yaptigi Uluslararasi Future AI Summit 24 zirvesinde Istanbul’da bir araya geldi. 16 ve 17 Nisan’da, BAU Kemerburgaz’da yer alan teknoloji ve girisim merkezi Istanbul Future Campus’te düzenlenen zirvenin açilisi, yapay zeka tabanli Lucia tarafindan yapildi. 2 gün süren zirvede 45 oturumda 120 (60’in üzerinde akademisyen ve 60’in üzerinde yapay zeka vizyoneri, sektör lideri) konusmaci yer aldi. Önemli konuklardan biri olan Birlesmis Milletler Yapay Zeka Danismani ve IBM Master Inventor Neil Sahota ise zirvede verdigi özel röportajda çarpici bilgiler ve öngörülerde bulundu.

“10 yilda 100 yillik degisim olacak, bu yüzden mevcut is gücünü bu degisime göre ayarlamaliyiz”

Yapay zeka sayesinde artik degisimlerin kisa zamanda çok fazla oldugunu aktaran Neil Sahota, bu anlamda degisimlere ayak uydurulmasi gerektigini söyledi.

Sahota, “Bu gerçekten ihtiyaç duyulan bir etkinlik. Degisimin oldugu bir zamanda yasiyoruz. Önümüzdeki 10 yil içerisinde 100 yillik bir degisim yasayacagiz. Bu yüzden mevcut is gücümüzü buna göre ayarlamak ve gelecege dair bunu çözümleyebilmek çok önemli. Bu yüzden bu organizasyon da aslinda yapilmasi gereken neyse tam olarak onu yapiyor” dedi.



“Gelecegin yapay zeka çözümlerini yine yapay zeka ile yapiyoruz”

Yapay zeka ile ilgili gelecekte olusacak problemlere karsi çözümleri yine yapay zeka ile yapildigindan ve insanlardan daha iyi bir senaryo ortaya koyabildiginden bahseden Sahota, “Yapay zekayi 3 temel noktada degerlendiriyoruz. Öncelikle çözecegimizi problemin durumunu inceliyoruz ve onun ne kadar kompleks oldugunu incelemis oluyoruz. Ikinci olarak da olusturdugumuz etkiye bakiyoruz. Üçüncüsü ise planimiz disinda olan iyi kullanimlari ve kötü kullanimlari da degerlendiriyoruz. Gelecegin yapay zeka çözümlerini yapabilmek ya da öngörebilmek için aslinda yine yapay zekayi kullaniyoruz. Çünkü insanlardan daha iyi bir senaryo planlamasi yapiyor ve öngörü ortaya koyuyor” seklinde konustu.



“Herkesin 5-7 yil arasi kisisel yapay zeka asistani olacak”

Önümüzdeki yillarda yapay zeka ile insanlarin ne gibi kolayliklara erisebilecegi noktasinda da yorumlarda bulunan Sahota, çok yakinda herkesin kisisel bir asistana sahip olacagindan bahsetti. Sahota sözlerine su sekilde devam etti:

“2022’de ChatGPT ortaya çikti. Bu da pront mühendisligini yani girdi mühendisligini gerektiriyor. Artik bu girdileri almadan, girdi olmadan da AI bir seyler yapmaya basliyor. Bu artik AI agent dedigimiz noktaya gidiyor. Yeni bir terminoloji. Artik bir insan tarafindan bir girdi ya da soru sorulmadan da mevcut olaylardan toparlayarak AI bazi konularda çözüm üretmeye basliyor. Bu gelismeler dogrultusunda 5 ile 7 yil arasinda bir yapay zeka asistaniniz olacak. Biz bunlara AI agent ajanlari diyoruz. Sizin için mesela dogum günlerinde ya da esinizle ilgili önemli bir günde sizi o günden önce hazirliyor. Örnegin hediye alacak oldugunuz kisinin internet geçmisine gidecek, sosyal medya aramalarini kurcalayacak ve sizin için çok da güzel bir hediye bulacak hatta alacak. Böylelikle siz en mükemmel hediyeyi aramak zorunda olmayacaksiniz.”

“Özel hayat diye bir kavram yok ve kimse bunu önemsemiyor”

Yeni özel asistanlarin özel bilgilere erisebileceginden dolayi bunun özel hayatin ihlali noktasinda sikintilara sebep olup olmayacagi sorusu üzerine ise Sahota, “Zaten uzun zamandir gelisen teknoloji ile birlikte özel hayat kavrami artik yok ve bunu kimse önemsemiyor” dedi.

Sahota ayrica, “Zaten sosyal medyalar yapay zekalar tarafindan yönetiliyor. Hobilerinizi, ilgi alakalariniz ve kisisel bilgilerinizi zaten biliyorlar. Hiper degisimle birlikte AI’ler kendi içeriklerini kendileri olusturmaya baslayacaklar. Özellikle de kisinin kendi zevkleri için. Böylelikle sosyal hayatimizda AI daha fazla rol oynayacak. Problem ise su; insanlar arasi sosyal becerileri su an itibariyle yavas yavas kaybetmeye basliyoruz. Kendi çocuklarim bile yüz yüze konusmaktansa artik sosyal medya üzerinden konusmayi mesajlasmayi tercih ediyor. Böylelikle hem jest ve mimiklerden hem de sosyal yetilerden yavas yavas eksiliyoruz. Gizlilik kismi ise çok önemli bir nokta fakat artik özel bir hayat ya da durum maalesef yok ve çogu insan da buna takilmiyor. Bizim verilerimizin toplandigini ve kullanildigini zaten uzun zamandir biliyoruz” seklinde konustu.



Yapay zekanin en çok etkiledigi sektör: Pazarlama

Sahota, birçok sektörü çok fazla etkileyen ve degisime mecbur kilan yapay zekanin en çok etkiledigi alanin aslinda pazarlama oldugunu söyledi.

Yapay zeka pazarlama terimi sayesinde ürünlerin sanki bir yakin arkadas tavsiyesi gibi gösterildigine dikkat çeken Sahota, “Bilissel ve psikoloji dallarini da kullanarak artik pazarlama alaninda AI kullaniliyor. Yeni pazarlama stratejileri artik en yakin arkadasimizmis gibi bizi anlamaya çalisiyor. Gerçekten bizim en yakin arkadasimizmis gibi de konusuyor ayrica. Tipik bir reklam çikaracagina karsimiza en yakin arkadasiniz bu ürünü almaya sizi ikna ediyormusçasina sizle konusuyor” dedi.

Türkiye’nin çok kültürlü yapisi yapay zeka konusunda siçrama yapmasina sebep olacak

Yapay zeka pazarlama konusunda birçok ülkenin çalismalara devam ettigine ama Türkiye’nin özellikle bu noktada essiz bir firsati oldugu degerlendirmesinde bulunan Sahota, konusunun çok kültürel yapidan kaynaklandigini söyledi.

Sahota, “Türkiye’nin yapay zeka konusunda çok essiz bir firsati var. Burada en önemli sey aslinda AI sistemlerini gelistirebilmek. Bir perspektif gerekiyor ve tabii ki insanlarin deneyimi gerekiyor. Kültürel ve çevre faktörlerini göz önünde bulundurdugumuzda Türkiye çok önemli bir noktada. Global ve uluslararasi anlamda kullanilabilecek bir AI agi alt yapisinin Türkiye’de olusturulmasinin çok mümkün oldugunu düsünüyorum. Çogu ülke AI sistemi gelistirirken çok yerel bir bakis açisiyla bunu gerçeklestiriyor. Amerikali sirketler Amerikalilarin nasil is yapacagini düsünüyorlar. Ya da Amerikalilar nasil AI’i kullanacak diye düsünüyorlar. Bu yüzden farkli farkli milletlerden farkli kültürlerden insanlari tanimada zorluk çekiyor ve pazarlamada insanlari ikna kabiliyeti de düsüyor. Amerikali birinin satin alma düsturunu rol model aldigi için eksik kaliyor. Ama Türkiye’nin bu çok milletli ve çok kültürlü durumu bu anlamda AI’a yansimasi daha olumlu olacaktir. AI araçlarinin kullanimina geldiginde ise konu, Türkiye’nin büyük bir siçrama yapmasi ve diger ülkelerin önüne geçmesi çok mümkün” ifadelerini kullandi.

“Hep kötü ihtimallerini konusuyoruz, yapay zekayi iyilik için de kullanabiliriz”

Son olarak yapay zeka ile ilgili genellikle hep kötü ihtimallerin konusuldugundan fakat iyilik için de kullanilacaginin gayet mümkün oldugundan bahseden Sahota, “Kazanç sagladigimiz birçok seyi konustuk AI ile alakali ve kötü seyleri de tartistik. Ama yapay zekayi nasil iyilige kullaniriz ondan çok bahsetmedik. BM’deki rolünü AI for good’ yani ‘iyilik için yapay zeka’ kavramini o yüzden çok seviyorum. Sosyal yansimalariyla alakali insanlarin yüreklendirilmesini önemli görüyorum. Hem para kazanabilirsiniz hem de insanlara yardim edebilirsiniz. Insanlarin negatif risklere bagli oldugu kadar olumlu yanlarini da düsünmek gerekir. Böylelikle yapay zekayi iyilik için daha iyi kullanabiliriz” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile