BM'ye Borcunu Ödeyen Iran, Kaybettigi Oy Kullanma Hakkini Geri Kazandi

Iran, Birlesmis Milletlere (BM) ödemek zorunda oldugu finansal katkiyi geciktirdigi için kaybettigi oy kullanma hakkini, borcunu ödedikten sonra yeniden kazandi.

BM Sarti'nin 19'uncu maddesine göre, bir ülkenin örgüte olan aidat borcu, son 2 yilda yaptigi ödemeden fazlaysa, o ülkenin BM Genel Kurulunda oy kullanma hakki askiya aliniyor.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, gazetecilere yaptigi açiklamada, Iran'in BM'ye aidat borcunu ödedigini duyurdu.

BM'ye 65 milyon dolardan fazla aidat borcu bulunan Iran, BM Genel Kurulunda oy kullanma hakkini yeniden kazanmasi için gereken 16 milyon dolarlik minimum ödemeyi yapti ve oy kullanma hakkini geri kazandi.

Iran'in BM Daimi Temsilcisi Majid Takht Ravanchi ise Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, ülkesinin BM'ye aidatini ABD'nin yasadisi yaptirimlari yüzünden ödeyemedigini belirtti.

Ravanchi, "ABD'nin yasa disi yaptirimlari sadece halkimizi ilaçlardan mahrum birakmadi, ayni zamanda Iran'in BM'ye olan aidatini ödemesini de engelledi. 6 aydir üzerinde çalisiyoruz ve BM, bugün ödemeyi aldigini duyurdu. Insanlik disi tüm yaptirimlarin hemen kaldirilmasi gerek." degerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile