BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg Görevine Resmen Basladi

Birlesmis Milletler (BM) Yemen Özel Temsilciligine atanan Isveçli diplomat Hans Grundberg görevine resmen basladi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, 6 Agustos'ta, Ingiliz diplomat Martin Griffiths'in yerine, BM Yemen Özel Temsilciligi görevine Isveçli diplomat Grundberg'i atamisti.

Grundberg, BM Yemen Özel Temsilciliginin Twitter hesabindan yayimladigi video mesajda, görevine resmen basladigini duyurarak, "Bu önemli görevden dolayi onur ve seref duyuyorum." dedi.

Yüklendigi sorumlulugu, görevinin büyüklügünü, Yemen sorununun karmasikligini ve önündeki zorluklarin farkinda olarak görevi kabul ettigini vurgulayan Grundberg, "Bununla beraber Yemen'de kalici ve adil barisin saglanmasina katkida bulunmak için elimden gelen her seyi yapacagima sizi temin ederim." ifadesini kullandi.

Hans Grundberg, Yemen'in gelecegi için ilgili taraflara ortak sorumluluklarini hatirlatacaklarini belirterek, ofisinin Yemenli taraflarin fikirlerini dinlemek için her zaman hazir olacagini kaydetti.

- Yemen'deki iç savas ve insani kriz

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri, Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de yaklasik 7 yildir süren çatismalarda 233 bin kisi yasamini yitirdi. Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de, iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile