BMGK'da Veto Yetkisinin Sınırlandırılması Talebine Rusya'dan Tepki

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Churkin, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin'in 'BMGK'da vetonun sınırlandırılması' çağrısına tepki gösterdi Churkin: 'Veto yetkisini tartışmak onun sorumluluğunda değil. Maalesef benim iyi dostum, kendi görevinin yetki alanını aşmıştır. Bu talihsiz bir durum'

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin'in, insan hakları ihlalleri konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisinin sınırlandırılması yönündeki talebine tepki gösterdi.

Churkin, gazetecilerin Hüseyin'in çağrısına ilişkin soruları üzerine yaptığı açıklamada, 'Veto yetkisini tartışmak onun sorumluluğunda değil. Maalesef benim iyi dostum, kendi görevinin yetki alanını aşmıştır. Bu talihsiz bir durum.' dedi.

Vitaly Churkin, gazetecilerin 'Rusya'nın Suriye'ye yeni füzeler konuşlandırdığı' yönündeki haberleri sormaları üzerine de bu konuda bilgisi olmadığını söyledi.

Hüseyin, Cenevre'de yaptığı açıklamada, 'Halep'teki insan hakları faciasına karşı BMGK daimi üyelerinin veto yetkisinin kullanımını sınırlama teklifi de dahil yeni cüretkar girişimlerde bulunulmalı. BMGK'nın, daha fazla gecikmeden savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım yapıldığına yönelik ciddi endişelerin olduğu durumlarda, üyelerin veto yetkisini kullanmasını yasaklaması gerekiyor. Bu kritik girişim, BMGK'nın Suriye'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taşımasına da izin verecek.' ifadelerini kullanmıştı.

BMGK'da 2014 yılında, Suriye'deki tüm savaş suçlarının UCM'ye sevk edilmesini isteyen karar tasarısını Rusya ve Çin veto etmişti.

BMGK'da 5 daimi üye ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın veto yetkisi bulunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile