Böbrek Iltihabinin 7 Önemli Belirtisi

Böbrek Iltihabinin 7 Önemli Belirtisi

Memorial Kayseri Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bülent Altunoluk, böbrek iltihabi ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.



Böbrek iltihabi, farkli nedenlere bagli olarak gelisebiliyor. Nefrit ya da diger adiyla ‘piyelonefrit’ olarak bilinen böbrek iltihabi, böbreklerin birinde veya ikisinde birden ilerleyen bir tür idrar yolu enfeksiyonu olarak ortaya çikiyor. Böbrek iltihabi nedeniyle zamanla böbrek fonksiyonlarinda ciddi oranda azalma baslayabiliyor. Bazi kurallara uymak böbrek iltihabinin olusmasini engelleyebiliyor. Böbrek iltihabinin olusmamasi için vücudun ihtiyaç duydugu günlük 1,5-2 litre civarindaki suyu kesinlikle tüketmek gerekiyor.

Bir tür idrar yolu enfeksiyonu

Böbrek iltihabi, alt idrar yollari denilen üretra ve mesane kaynakli enfeksiyonun zamaninda ya da dogru tedavi edilememesi sonrasi böbreklerin birinde veya ikisinde birden ilerlemesi sonucu meydana gelen bir tür idrar yolu enfeksiyonudur. Böbrek iltihabi genellikle alt idrar yollarindaki enfeksiyonun yayilmasi sonrasi gelistiginden belirtiler de ona göre degisiklik gösterebilmektedir. Böbrek iltihaplanmasinin pek çogu önce alt idrar yollarinda yani mesane veya üretrada baslar. Daha sonra enfeksiyon yukariya dogru ilerleyerek böbrekte de enfeksiyon gelisir. Alt idrar yollari enfeksiyonunun bu asamada tedavi edilmemesi sonucu enfeksiyon yukariya yani böbrege dogru ilerleyerek daha siddetli bir tablonun gelismesine yol açar. Böbrek iltihabinda görülebilen belirtiler söyledir; idrar yaparken yanma veya agri hissi, sik idrara gitme istegi, bulanik, kötü kokulu veya kanli idrar, kasiklarda ve göbek alti bölgede agri, karinda veya yanlarda (hastalanan böbrek tarafinda) agri, bulanti, kusma, yüksek ates, üsüme ve titreme.

Ilerlerse hastaneye yatis gerekebilir

Böbrek iltihabinda belirtilerin siddetine göre hafif vakalar agizdan antibiyotik destegi ile ayaktan takip edilebilir. Yüksek atesli ve kanda beyaz küre veya CRP yüksekligi olan tüm akut vakalar hastaneye alinmali ve derhal damardan sivi ve antibiyotik tedavisine baslanmalidir. Özellikle kadinlarda tedavi edilmeyen genital enfeksiyonlar idrar yollarina geçerek enfeksiyon gelismesine neden olabilir. Vezikoüreteral reflü(mesanedeki idrarin böbreklere dogru geri kaçmasina yol açan dogumsal anomali), böbreklerinde diger dogumsal anomaliler bulunan (at nali böbrek, gelismemis küçük kalmis böbrek, polikistik böbrek gibi), böbrek taslari bulunan, az su içen, idrarini tutan kimselerde böbrek enfeksiyon gelisme riski yüksektir. Ayrica diyabet varliginda, nöropatik mesane gelismisse, sürekli idrar yolu sondasi varsa ve ameliyat gerektiren belirgin prostat büyümesi olan hastalar riskli guruptadir.

Tedaviye baslanmazsa sorun kroniklesir

Böbrek enfeksiyonuna yol açan bakterilerin büyük bölümü bagirsaklarda bulunan mikroorganizmalardir. Böbrek iltihabi, idrar tahlili ile anlasilabilmektedir. Idrar tahlilinde enfeksiyonu gösteren beyaz kan hücrelerinin ve bakterinin fazla görülmesi, nitrit + saptanmasi degerlidir. Kan tahlilinde ise beyaz kan hücrelerine ek olarak, CRP ve sedimantasyon yüksekligi görülür. Bu sonuçlarin hepsi iltihap varliginda yükselir. Idrar kültürü yaptirilarak hastaliga neden olan mikroorganizma saptanir. Ultrasonografi cihazi ile böbrek genisligi, böbrek parankim yapisi, böbrek tasi veya apse olup olmadigi da görülebilmektedir. Uygun tedavi edilmeyen alt idrar yollari enfeksiyonunun böbreklere ilerlemesi sonucunda böbrek iltihabi gelismektedir. Böbreklere ulasan enfeksiyon sonucunda hastada yüksek ates, yan agrisi, üsüme ve titreme gelisebilmektedir. Bu asamada hastaneye yatirilarak uygun antibiyotik tedavisi baslanmalidir. Tam tedavi edilmedigi takdirde enfeksiyon kroniklesecektir ve sik sik böbrek iltihaplanmasi meydana gelecektir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile