Balıkesir’deki hastanelerde bu yöntemi düzenli ve sürekli kullanan tek merkezin Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi olduğunu belirten Prof. Dr. Cem Güler, yöntemin açık cerrahi yöntemlerine göre pek çok avantaj taşıdığını belirtti.
Uygulamanın gebelik ve kanama problemi olan hastalar dışında tüm hastalara ve taşların hemen hemen tümüne uygulanabildiğini anlatan Güler, "Hastanın nekahet dönemi çok kısa. Ameliyat yapıldıktan 24 saat sonra, hasta ayağa kalkar, dolaşır ve bir gün sonra da evine gidebilir. İyileşme süresi 10 ila 15 gün arasında değişir" diye konuştu.
Güler, hastanın sırt bölgesine açılan 1 santimlik kesiden böbrek içine özel bir endoskop yerleştirildiğini, lazer, ultrason, elektrohidrolik gibi değişik enerji kaynakları kullanılarak da böbrek içindeki taşların parçalandığını belirtti.
Prof. Dr. Cem Güler, taşların bir boru içinden dışarı alındığını ifade ederken; amaçlarının, hastayı tamamen taşsız bırakmak olduğunu söyledi.
Yöntemin, yüzde 85 oranında başarı sağladığını vurgulayan Güler, uygulama için hastadan hiçbir ek ücret talep edilmediğini de sözlerine ekledi
Böbrek Taşı Hastalarına “Perkutan Nefrolitotomi” Yöntemi İle Tedavi
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Cem Güler ve Yrd. Doç. Dr. Erhan Sarı, böbrek taşı ameliyatlarında kullanılmaya başlayan perkutan nefrolitotomi yöntemi hakkında bilgi verdi.