Böbrek Yetmezligi Hastasiydi, Annesinden Nakledilen Böbrekle Yeni Bir Hayata Basladi

Böbrek Yetmezligi Hastasiydi, Annesinden Nakledilen Böbrekle Yeni Bir Hayata Basladi

Yaklasik 10 yil önce ilk sinyallerini vermesine ragmen ‘gencim, bana bir sey olmaz’ diyerek göz ardi ettigi rahatsizligi böbrek yetmezligine giden Kirgiz Yrysbek Toktorov (26), Türkiye’de sifa buldu. Kirgiz gence, Izmir Acibadem Kent Hastanesi’nde annesi Sayirgul Berdibaeva’dan (51) böbrek nakledildi. Böbregin uyum sagladigini ve Kirgiz gencin diyalizden kurtuldugunu belirten Uzm. Dr. Isik Özgü, “Anne ve oglunu saglikla taburcu ettik” dedi.

Kirgizistan’in baskenti Biskek’te yasayan, medya sektöründe bilisimci olarak çalisan Yrysbek Toktorov, 16 yasindayken idrarindan kan gelmesi üzerine doktora gitti. Doktorlarinin uyarmasina ragmen basladigi ilaç tedavisini bile dogru dürüst sürdürmedi. 1 buçuk yil önce nefes darligi, tansiyon yüksekligi sikayetiyle gittigi doktorda hastaliginin sinsi ilerledigini ögrenen Kirgiz genç, geçtigimiz subat ayinda da iyice kötülesti. Bacaklarina kramplar giren, yemeden içmeden kesilen Toktorov’un kreatini bin 400’e yükselmesi üzerine diyaliz tedavisine baslandi. Diyaliz tedavisi sürerken Toktorov için nakil karari alindi. Kirgizistan Acil Durum Bakanligi basin bölümünde çalisan baba Toktorov, oglunu makineli yasamdan kurtarmak, doktorlarinin önerdigi tedaviyi yaptirabilmek için yogun bir çaba içine girdi. Bu arastirmalarin sonucu onlari Türkiye’ye Izmir’deki Acibadem Kent Hastanesi’ne getirdi. Yapilan tetkikler sonucunda anne Sayirgul Berdibaeva’nin ogluna uygun verici oldugu belirlendi. Nakil için gerekli hazirliklar tamamlandi ve Kirgiz anne ve oglu geçtigimiz 11 Mayis’ta Üroloji uzmanlari Dr. Isik Özgü, Dr. Ugur Saraçoglu, Dr. Gökhan Ekin ve Nefroloji uzmanlari Prof. Dr. Hüseyin Töz ve Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok’tan olusan böbrek nakli ekibi tarafindan ameliyata aldi. Uzm. Dr. Özgü, “Ameliyat öncesi ve sonrasi her sey yolunda gitti. Anne ve oglunu saglikla taburcu ettik” dedi.

Annesinden böbrek nakledilen Kirgiz genç diyalizden kurtulmanin sevincini yasadigini belirterek, “Güres yapan sporcu bir gençtim. Gencim, bana bir sey olmaz, diyerek tedavilerimi, kontrollerimi hep aksatmistim. Yani sagligimi bos vermis, ihmal etmistim. Simdi çok iyiyim, diyalizden kurtuldum” diye konustu.



“Hayatimin filmini çektim”

Öte yandan Kirgizistan Acil Durum Bakanligi basin bölümünde çalisan baba Toktorov, “Görev yaptigim Bakanlik, ülkemizde ya da dünyanin herhangi bir yerinde meydana gelen dogal afetlerde yardima kosuyor. Ben de bu ekibin bir parçasiyim, bu yardim çalismalarinin görüntülerini çekip, bunlarin yayimlanmasini sagliyorum. 6 Subat Kahramanmaras depremlerinde de ekiplerimiz Türkiye’deydi. Genç ekip gelmisti yardima. Ekibimizin deprem yardimlarini da görüntüledim. Ogluma nakil karari verildikten sonra yasadigim üzüntüyü, çaresizligi anlatamam. Çok zor, umutsuz günlerdi. Bakanliktaki arkadaslarim, dostlarim olmasa, onlardan maddi manevi destek görmeseydim oglumun bu operasyonunu yaptiramazdim. Bu mutlu sonu gösterebilmek için oglumun ameliyata giristen taburcu olusuna kadar gün ve gün görüntülerini çektim, doktorlariyla röportaj yaptim. Yani hayatimin filmini çektim. Bunlari da hem Bakanlikta hem de sosyal medyada yayimlayarak onlara olan minnetimi, tesekkürlerimi iletecegim. Sifayla ülkemize dönüyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile