Böbreklerin vücutta hayati önem tasiyan pek çok islevi üstlenen ve saglikli yasamak için büyük katkida bulunan önemli organlar oldugunu belirten Dr. Hasan Levent, böbreklerin üstlendigi görevleri de açikladi.
Levent, bu görevleri su sekilde aktardi: “Atik ürünleri vücuttan uzaklastirir, yedigimiz gidalarin, kullandigimiz ilaçlarin metabolizmasi sonucu ortaya çikan üre, ürik asit ve diger zehirli maddelerin idrar yoluyla atilmasina yardimci olur. Vücudun su ve elektrolit dengesini korur, fazla suyu atarak sivi dengesini, asit - alkali dengesini, tuz- mineral dengesini korur. Kan basincini düzenler, kan basincini kontrol eden renin hormonunu sentezler. Kemik sagligini destekler. Kemiklerimizi güçlü ve saglikli tutan D vitaminini, aktif formu olan Kalsitriole çevirir. Kan yapimina yardimci olur. Kirmizi kan hücrelerinin yapimina yardimci olan Eritropoetin hormonunu sentezler.”
“Az su içmek böbrek hastaligini beraberinde getirir”
Böbrek hastaliklarini meydana getiren pek çok faktör bulundugunun da altini çizen Levent, konusmasinin devaminda ise, “Enfeksiyon, az su içmek, asiri su kaybi, doktorlara danismadan kullanilan ilaçlar, toksinler, kalp yetmezligi, yüksek kan sekeri, karaciger yetmezligi, böbrek taslari ve bazi tümörler hastaligi olusturabilir. Agri, yorgunluk, halsizlik, göz çevresinde sislik, ayak ve ayak bileklerinde sisme, mide bulantisi, istahsizlik, kuru ve kasintili deri, idrarda artma veya azalma, sik idrara çikma, idrarda kan, idrar renginde koyuluk, köpüklü idrar, kas kramplari, uyumakta güçlük, nefes darligi, agiz kokusu, bas agrisi, bas dönmesi” ifadelere yer verdi.
“Tuzlu yiyeceklerden kaçinin”
Böbrek rahatsizliklarinin tedavi ve önleme yöntemleri hakkinda da bilgi veren Dr. Hasan Levent, konusmasinin tedavi ile ilgili su bilgileri verdi:
“ Ilaçlari dikkatli kullanin. Reçetesiz satilan ilaçlari doktora danismadan kullanmayiniz. Fazla tuzdan kaçinin. Çok tuzlu yiyecekler kandaki mineral dengesini bozarak, böbregin düzgün çalismasini zorlastirabilir. Susuz kalmayin. Günde 8-10 su bardagi su içiniz. Saglikli ve dengeli beslenme yapin. Egzersiz yapin. Haftada en az 3 gün yarim saat yürüyüs yapin. Alkol ve sigara gibi toksik yapici maddeleri kullanmayin. Risk faktörlerini bilin. Seker hastaligi, hipertansiyon, kalp yetmezligi, karaciger yetmezligi, sismanlik, ailede böbrek hastaliginin olmasi, ilerlemis yas gibi bu risk faktörlerinden herhangi biri varsa ya da belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza basvurunuz. Belirtilere bagli olarak tani koymak için kan ve idrar testleri, görüntüleme tetkikleri yapilacaktir. Taniya göre tedavi programi uygulanacaktir.”
Böbreklerin Sagligi Için Bu Uyarilara Dikkat
Eskisehir Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Hasan Levent, böbrek sagligi konusunda vatandaslara uyarilarda bulundu.