Bodrum`da Açılan Taş Ocağı Tepkilere Sebep Oldu

Bodrum`da Açılan Taş Ocağı Tepkilere Sebep Oldu

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük beldesinde iki ay önce açılan taş ocağına İl Özel İdaresi tarafından ruhsat verilmesi tepkilere sebep oldu.

İl Genel Meclisi’nde, valiliğin bu ruhsatı iptal etmesi için temenni kararı alındı.

Bodrum’un geçmişinde korsan sığınağı olarak bilinen ve Kardak kayalıklarının hemen karşısındaki tepede yer alan, turizmle birlikte köylülerin Gümüşlük’e göçmesi sonucu terkedilmiş hale gelen, daha sonra yabancıların büyük ilgisi sonucu “doğal yaşam alanına” dönüşüp elektriksiz ve medeniyetten uzak bir hayatın sürdürüldüğü 4 bin yıllık Karakaya köyüne taş ocağı açılması, turizmcilerin ve çevrecilerin tepkisini çekti. İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporla 3. derece doğal ve kentsel sit alanı olan yerde taş ocağına verilen ruhsatın iptal edilmesi istendi. Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Cesur Öncel, “Gümüşlük’e tepeden bakan, denize hâkim bir yerde faaliyete geçen taşocağı, görüntü ve gürültü kirliliği yapıyor. Bu tür taş ocaklarına, maden ocaklarına izin verilirken sağlıklı düşünülmeli. Biz yatırımlara karşı değiliz, Bodrum’a taş ocağı da gerekli ancak daha uygun bir yer bulunabilir. Valilikçe ilgili kurumlardan oluşturulacak bir komisyon tarafından sahayla ilgili yeniden değerlendirme yapılarak ruhsatın iptal edilmesinin sağlanması, komisyonumuzca uygun görülmüştür.” dedi.

Daha sonra CHP adına Dursun Kaplan, MHP adına Coşkun Tutal ve AK Parti adına Saffet Karabıyık görüşlerini bildirdi. Meclis üyeleri, valilerin "ÇED’e gerek yoktur" deme yetkisine sahip olduğuna işaret ederek, ÇED mecburiyetinin yeniden getirilmesini istedi. Muğla’nın önemli bir turizm ve orman bölgesi olduğuna dikkat çeken üyeler, il genelinde bir tarama yapılarak Muğla’nın neresinde ne yapılıp yapılamayacağına karar verilmesi görüşünü ortaya koydu. AK Partili Karabıyık’ın önerisiyle komisyon kararının sonucu yumuşatılarak, ruhsatın iptali kararı “temenni kararına” dönüştürüldü.

Bu arada İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Veli Çelik de söz alarak, “Biz idare olarak ilgili yerlerden gelen olumlu görüşler sonucu o ruhsatı vermek zorundayız ancak bu konuda valiliğimiz oldukça hassas. Maden İşleri Dairesi’ne bir yazı gönderilmesi hazırlığı yapılıyor. Gümüşlük’te belediyeye ait bir taş ocağı da bulunmakta. Muhtemelen her iki ocağın da kapatılması istenecek.” diye konuştu.

Daha sonra komisyon raporu, oybirliğiyle kabul edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile