Komisyonda inşaat işçilerinin alması gereken Ustalık Belgesinden, yabancı uyruklu vatandaşlara Türkçe öğrenmeleri için kurs verilmesine kadar pek çok konuya değinildi.Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan başkanlığında yapılan toplantıda Bodrum Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Serpil Eren, merkezin 2011 yılında yaptığı faaliyetlerini sunduktan sonra 2012 yılı hedeflerini katılımcılarla paylaştı.
Bodrum Halk Eğitim Merkezinin 58 alanda kurs açabileceğini ifade eden Eren, bu kursların açılabilmesi için yeterli sayıda katılımcı, kurs için o bölümle ilgili donanımlı bir eğitmen ve kursun uygulanabileceği alanla beraber kurs uygulama malzemelerinin bir arada bulunabilmesi şartı aradıklarını kaydetti. Bodrum 'da ve tüm Türkiye 'de bu merkezlerin ilk hedefinin okur yazar oranını arttırma konusunda çalışma yapmak olduğunu sözlerine ekleyen Serpil Eren “Açacağımız kurslar arasında okuma yazman kursları birinci sırada yer alır. Bu kursların merkez binamızda olma şartı ve katılımcı sayısında da belli bir sayı aranmaz. Bu kursları beldelerdeki okullarda vatandaşların en kolay ulaşım sağlayabilecekleri noktalarda açmamak için hiçbir nedenimiz yok. Bu konuda mahalle muhtarlarından ye yerel yönetimlerden destek bekliyoruz” dedi.
İNŞAAT İŞÇİLERİ BODRUM 'DA ÇALIŞMAK İÇİN USTALIK BELGESİ ALMAK ZORUNDALAR
Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Serpil Eren, Avrupa Uyum Yasaları çerçevesinde inşaat işçilerinin de ustalık belgesi alma zorunluluğunu hatırlatarak, bu konuda kurs açmak için uygun uygulama şantiyesine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Eren “ Hali hazırda Geçici Ustalık Belgesi almış olan inşaat işçilerinin bu belgeleri sadece 2015 yılına kadar geçerli” dedi. Konu ile ilgili söz alan İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Şahabettin Doğan, geçen sene bu konuda Oda olarak bir kurs düzenlediklerini fakat belge alan çoğu kursiyerin daha sonra Bodrum dışına çalışmaya gittiklerini söyledi. Şahabettin Doğan” Biz yine sayın Kaymakamımızın önderliğinde her türlü desteği vermeye hazırız. Hem uygulama yapılacak alan, hem de yeterli donanıma sahip eğitmen desteği verebiliriz. Fakat bu defa kurs vereceğimiz inşaat işçilerinin Bodrum 'da yerleşik bireyler arasından seçilerek kayıt yapılmasını talep ediyoruz. Çünkü sonrasında Ustalık Belgesi almış inşaat işçisi bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz” dedi.
BODRUM 'DA YERLEŞİK YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETECEK KURSA İHTİYAÇ VAR
Toplantıda söz alan Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi temsilcileri burada yerleşik yabancıların Türkçe öğrenmek için sürekli kendilerine kurs açmaları yönünde müracaat ettiklerini ve bu konuda Halk Eğitim Merkezinden destek beklediklerini söylediler. Böyle bir kursu Halk Eğitim olarak açamayacaklarını dile getiren Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Serpil Eren, bu kurs için Halk Eğitim sisteminin modülünde kursun tanımlı olmadığını açıkladı. Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, yabancı uyruklu vatandaşların bu ihtiyaçlarını Belediyelerin doğrudan kurs açarak çözebileceğini belirtti. Kaymakam Dr. Mehmet Gödekmerdan “Bu kurumumuz halk için var. Halkın eksikliklerini, halkın sosyalleşmesi hatta halkın bir meslek edinmesine yardımcı ve destek olmak için var. Burada belde belediye başkanlarımıza ve muhtarlarımıza çok iş düşüyor. Kendi bölgelerinde okuryazar olmayan, iş arayan ve aile bütçesine yardımcı olmak isteyenleri bu kurumumuza yönlendirmeleri gerekmektedir” dedİ.
Bodrum’da İnşaat İşçileri Sertifikasız Çalışmayacak
Bodrum Halk Eğitim Merkezi ve Akşam sanat Okulu Müdürlüğü, “İlçe Boyu Öğrenme, Halkı Eğitim Planlama İşbirliği “ komisyon toplantısı yapıldı.