Bodrum'da Kirmizi Alarm Açiklamasi Baraj Kurudu, Su Bitti

Bodrum'da Kirmizi Alarm Açiklamasi Baraj Kurudu, Su Bitti

Turizmin göz bebegi Bodrum’u besleyen Mumcular Baraji’nda su bitti. Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Su Kaynaklari Ana Bilim Dali Baskani Ceyhun Özçelik, “Acil durum eylem plani için geç kaliyoruz” dedi.

Bodrum’un su ihtiyacini karsilayan Mumcular Baraji yüzde 8’lik su oranina gerileyip, seviye su alma agzinin altina düsünce, Milas Geyik Baraji’ndan su alinmaya baslandi. Geyik Baraji’ndaki su orani ise yüzde 13’e kadar düstü. Kisa bir süre içerisinde Geyik Baraji’ndaki suyun da bitmesiyle birlikte Bodrum’un susuz kalacagi öngörülüyor.

Bu durum karsisinda yetkililer ise Bodrum’da yasayanlari magdur etmeyeceklerini açikladi.

Kisa bir süre içerisinde Bodrum’da su kesintilerinin baslayacagini söyleyen Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras bu durum karsinda kimseyi magdur etmeyecegini açikladi.

Geyik Baraji’ndaki suyun bitmesiyle birlikte enerji sikintisinin da ortaya çikacagi termik santrallerde su kaybindan dolayi elektrik üretiminde sikinti olacagi öngörülüyor. Bodrum önce su daha sonra elektrik kesintileriyle karsi karsiya kalacak.

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Su Kaynaklari Ana Bilim Dali Baskani Ceyhun Özçelik, yagmurun gelmemesiyle birlikte Bodrum’da suyun olmadigini ifade ederek, “Dünya ortalamasi itibariyla kayitlardaki en sicak yaz ayini yasadik. Kayitlardaki en sicak yil olmasini da bekliyoruz. Bu anlamda iklimsel degisiklikleri görüyoruz. Bulundugumuz bu cografya oldukça kurak geçti. Bodrum’a içme suyu temin eden gerek Mumcular gerekse Geyik Baraji’nda ciddi sikintilar oldugunu ifade ediyoruz. Mumcular Baraji’nda su akisi tamamen kesilmis durumda. Baraj gölünde su kalmadi. Geyik Baraji’nda ise su seviyesi ölü hacim civarinda. Yeralti su seviyemizde oldukça düsük seviyelerde. Önümüzdeki günlerde bizi zor günler bekliyor. Bu diger uyarilardan farkli olarak suyumuzun tamamen bittigi anlamini ifade ediyor. Sanirim benzetmekte beis yoktur, daha önce Bodrum’un içme suyu anlaminda bankada parasi kalmamisti borç aliyordu. Simdi bankada da para bitti. Dolayisiyla Geyik Baraji’nda son ölü hacmin üzerinde kullanilmamasi gereken 1-2 metrelik su farkini kullanarak Bodrum’a içme suyu saglaniyor. Yagis yagmamasi durumunda önümüzdeki günlerde kesintilerin devamli olacagi anlamina gelir. Içme suyu için acil durum eylem plani yapilmasi gerektigini söylemistik. Su anda yapacagimiz tek sey önümüzdeki yagislari bekleyecegiz. Vatandaslarimizin bu konuda bilgilendirilmesi lazim. Vatandaslarimizin kendi tedbirlerini almasi gerekiyor. Yagis yagmazsa herhangi bir suyumuz bulunmuyor. Yeralti suyundan verilecek su ise artik yavas yavas çekilmis durumda. Geyik Baraji’ndan su alinmasi durumunda artik sisteme çamurlu su gelme ihtimali geliyor. Vanalar, pompalar ve filtrelerin bozulmasi gündeme gelecek. Termik santral için su temini olamacayagi için termik santralde de enerji arz güvenligi tehlikeye girecek. Kendi enerjilerini üretebilmek için yeralti su kuyularina yüklenecekler. Yetkili kurumlarin bir araya gelerek acil durum eylem planini adim adim devreye sokmalari gerekiyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile