Bodrum'da Patlayan Isale Hattina MUSKI Müdahale Etti

Bodrum'da Patlayan Isale Hattina MUSKI Müdahale Etti

Bodrum’da ana içme suyu hattinda ariza meydana geldi. Bodrum’un farkli noktalarinda su kesintilerine sebep olan arizaya MUSKI ekipleri tarafindan müdahale edilirken hatlarin sürekli patlamasi ile ilgili açiklama geldi.



Bodrum Bitez ana isale hattinda Cuma günü sabah 07.40 siralarinda patlak meydana geldi. Olusan ariza nedeniyle Bitez, Turgutreis, Alt Konacik, Ortakent, Yahsi, Gürece, Islamheneleri, ve Yaka mahallerinde 24 saati asan su kesintisi beklenirken MUSKI ekipleri arizaya aninda müdahale etti. Ekipler patlagin meydana geldigi ilk andan itibaren vanalari kapatarak hattin tahliyesine basladi ve suyun borulardan bosaltilmasinin ardindan kazi çalismalarina baslayarak patlayan boruyu yenisi ile degistirdi.

Bodrum Yarimadasi’nda yasanan ana isale hatlari ile ilgili MUSKI Genel Müdürlügü bir açiklama yayinlarken, açiklamada hatlarin arizali oldugunun mahkeme tarafindan görevlendirilen bilirkisi tarafindan kayit altina alindigi ve ivedilikle bu hatlarin ilgili kurum tarafindan yenilenmesi gerektigi vurgulandi.

MUSKI tarafindan yapilan açiklamanin tamami su sekilde; “Bodrum Yarimadasina içme suyu saglayan ana isale hatlarinda meydana gelen arizalar ve bu nedenle olusan uzun süreli su kesintileri için kamuoyunu tekrar bilgilendirme geregi dogmustur. “Ilgili kurum tarafindan “Bodrum Yarim Adasi Acil Içme Suyu Insaati” çerçevesinde içme suyu aritma tesisi ve içme suyu isale hatti ile içme suyu depolari yapilarak 2012 yilinda isletmeye alinmistir. Bu hatlar yapilirken Bodrum’un 2040 yilina kadar içme suyu sorununun ortadan kalkacagi ve kentin uzun yillar içme ve kullanma suyu sorunu yasamayacagi dönemin en üst düzey yetkilileri tarafindan dile getirilmistir. Ancak hattin tamamlanarak isletmeye alinmasindan sonra isale ve depo ayrim hatlarinda kullanilmis olan cam elyaf takviyeli boru(CTB) ile yüksek yogunluklu polietilen (HDPE) borularda günümüze kadar ki süreçte 3000’e yakin ariza meydana gelmistir. Bu arizalar neticesinde birçok bina, dükkan, otel ve yollarda büyük çapli zararlar meydana gelmis Ilçemizde uzun süreli su kesintileri yasanmistir. 2014 yilinda Mugla’nin Büyüksehir Belediyesi olmasi ile birlikte arizali isale hatlari MUSKI Genel Müdürlügüne devredilmeye çalisilmis ancak MUSKI Genel Müdürlügü tarafindan yapilan incelemelerde hatlarda kullanilan boru tip seçiminin hatali oldugu ve imalatlarin fenni usul-esaslara uygun sekilde yapilmadigi belirlenerek hattin devralinacak durumda olmadigi gerekçesiyle dava açilmistir. Açilan davaya istinaden mahkeme tarafindan görevlendirilen bilirkisi hatlari incelemis ve boru seçiminin hatali oldugu, yataklama-gömleklemenin uygun kesitler ve malzeme ile yapilmadigi sonucuna ulasmistir. Böylelikle bilirkisi raporu da MUSKI’nin yaptigi incelemelerde tespit ettigi eksikleri dogrulamistir. Bu nedenle MUSKI Genel Müdürlügü davada hakli bulunmus ancak hatlarla ilgili kurum tarafindan henüz bir islem yapilmamasi nedeniyle konu yeniden yargiya intikal ettirilmis ve süreç devam etmektedir. Tüm gelismelere ragmen ilgili kurum sorumlulugu altinda olan bu hatlar vatandaslarin magduriyet yasamamasi ve Bodrum markasina daha büyük zararlar verilmemesi amaciyla Büyüksehir Belediyesi MUSKI Genel Müdürlügü tarafindan tamir edilmektedir. Meydana gelen patlaklar sebebiyle 6 Milyon metreküpün üzerinde su kaybi meydana gelmis ve yaklasik 50 Milyon TL’lik bir maddi kayip yasanmistir. Yine su kesintilerinin azaltilmasi amaciyla MUSKI tarafindan yaklasik 20 bin metrelik hat yenilemesi yapilmistir. Bodrum halkimiza kesintisiz su saglanmasi ve uzun süreli su kesintilerinin önüne geçilmesi için ilgili kurum tarafindan yapilan toplam 176 kilometre uzunlugundaki bu hattin tamamen yenilenmesi gerekmektedir. Bu büyüklükteki bir çalismanin ancak devlet gücüyle yapilabilecegi belediye bütçelerinin yetersiz kalacagini belirtmek isteriz”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile