Avrupa Birliği 7'nci Çerçeve Programı kapsamında desteklenen, "Avrupa'yı Etkileyecek Tsunamiler İçin İnceleme, Strateji ve Önlem Geliştirme Projesi Ortaklararası Koordinasyon Toplantısı", Muğla'nın Bodrum ilçesinde başladı.
Bir otelde düzenlenen toplantıya, Avrupa ülkelerinden 22 temsilci ile Japonya ve ABD'den ikişer temsilci katıldı. Toplantının ilk gününde, "İstanbul için tsunami değerlendirilmesi", "Tsunamiye hazırlık analizleri", "Güllük Körfezi'ndeki kaynaklar ve yöntemler" gibi önemli konu başlıkları ele alındı.
Lizbon Üniversitesi öğretim üyesi Maria Ana, toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kısa adı "ASTARTE" olan projenin, AB tarafından desteklendiğini kaydetti.
16 ülkenin ortaklığıyla yürütülen projenin uygulama alanlarından birisinin de Güllük Körfezi olduğunu anlatan Ana, "Güllük Körfezi'ne etki edecek tsunamiler araştırılmaktadır. Bu körfezde geçmişte önemli tsunamiler yaşanmıştır. Örneğin, Santorini Volkanı'nın patlaması ya da 1956 yılında yine Santorini bölgesinde yaşanan deprem sonrası oluşan tsunamiler, Güllük Körfezi'ni etkilemiştir. Bu projenin temel amacı, tsunamilere karşı yapısal ve sosyal olarak hazırlıklı olmaktır" dedi.
- "Güllük, Sendai'ye benziyor"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner de uygulama alanlarından birinin Haydarpaşa Limanı olduğunu anlattı.
Limanların, doğal afetlerden sonra kurtarma ve yardım operasyonları için sağlam kalmasının önemine işaret eden Yalçıner, şöyle konuştu:
"Bunu sağlamak amacıyla Haydarpaşa Limanı uygulama alanı olarak seçilmiştir. Güllük Körfezi ise birçok aktiviteye evsahipliği yaptığı için seçilmiştir. Örneğin, balık çiftliklerinin olması, turistik amaçlı kullanılması, havalimanına yakın olması ve limanın bulunması. Ayrıca Güllük Körfezi, Japonya'daki tsunamiden etkilenen Sendai Havalimanı'na da benzerlik gösterdiği için seçilmiştir. Güllük Körfezi'ne tarihte etki etmiş tsunamiler incelenmiş ve bundan sonra olabilecek tsunami senaryoları dikkate alınarak, Körfez için tsunami analizleri yapılmıştır. Analizler sonucu, yapısal önlemler ve buna bağlı sosyal dayanıklılığı gerektirecek önlemler geliştirilmektedir."
- "Türkiye'de 114 tsunami oldu"
Ahmet Cevdet Yalçıner, Türkiye'de tsunami tehdidi altındaki bölgelerle ilgili yöneltilen soruya ise şu yanıtı verdi:
"Türkiye'de tsunami tehdidi altındaki bölgelerle ilgili tarihe bakmak lazım. Tarihte, ülkemiz kıyılarında 114 kez tsunami etkili olmuştur. Bunlardan en önemlileri, 365, 1303 ve 1956 yılına bakılabilir. Bunların arasında, Güneybatı Anadolu kıyılarının, denizdeki fay ronlarından kaynaklı oluşabilecek tsunamilere karşı daha fazla etki altında kalabileceğini söyleyebiliriz."
Prof. Dr. Yalçıner, projeye AB'nin doğrudan 6 milyon avro destek verdiğini de sözlerine ekledi.
Toplantılar kapsamında, 17 Ekim'de Güllük Körfezi'nde denizde inceleme yapılacak.
Bodrum'da 'Tsunami' Toplantısı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, "Güllük Körfezi'ne tarihte etki etmiş tsunamiler incelenmiş ve bundan sonra olabilecek tsunami senaryoları dikkate alınarak, Körfez için tsunami analizleri yapılmıştır" dedi.