Bodrum'da Yanan Alanlar Eski Kimligine Kavusmasi Için Akademisyenler Çalisma Baslatti

Bodrum'da Yanan Alanlar Eski Kimligine Kavusmasi Için Akademisyenler Çalisma Baslatti

Bodrum Belediyesi ve Uludag Üniversitesi isbirligi ile Bodrum’da yanan alanlarinin envanteri ve rehabilitasyonu için Uludag Üniversitesi’nden gelen akademisyenler yanan alanlarda çalisma baslatti. Mugla Orman Bölge Müdürlügü’nün çalismalarina isik tutmasi amaciyla baslatilan ve yanan alanlarin rehabilitesinde önemli rol oynayacagi belirtilen çalismalarda sona yaklasildigi belirtildi.

Uludag Üniversitesi Büyükorhan Meslek Yüksekokulu Ormancilik ve Orman Ürünleri Program Baskani Ögretim Görevlisi Ömer Güntan, bölgede yanan alanlarin rehabilitasyonu ve durum tespiti için geçtigimiz Eylül ayinda bir haftaya yakin bölgede ön etüt çalismalari yapti. Bodrum, Mazi, Mumcular, Gökpinar, Gökbel, Dereköy, Umurca, Pinarlibelen ve Yeniköy mevkilerinde yanan alanlarin envanteri, ilk izlenimler ve arastirmalar rapor ile belirlendi.

Umurça’da 132 hektar, Mazi’da 8 bin 200 hektar, Pinarlibelen’de 2.1 hektar, Çiftlik’te 59.4 hektar, Dereköy Mahallesinde 320 hektar ile toplam 8 bin 713,5 hektar olarak belirlenen raporda, bölgenin topografik haritasi çikarilarak yanan yerlerin bulundugu alanlarin egim, yükselti ve bitki örtüsünün genel karakteri tespit edildi. Delice zeytin, sakizagaci, çitlembik, lavanta, papatya, hindiba, funda, püren, adaçayi, kuskonmaz, katirtirnagi, çobançantasi gibi yüzlerce dogal bitki örtüsü tespit edilen flora ve faunaya sahip yangin bölgesinde ayrica iklim kosullari tespit edilerek, kültürel peyzaj envanteri, peyzaj analizi, su fonksiyonu analizi, erozyon fonksiyonu analizi ile karakter fonksiyonu analizleri gibi basliklar altinda degerlendirmeler yapildi. Hazirlanan degerlendirme raporu, Mugla Orman Bölge Müdürlügü yetkilileri ile de paylasildi.

Gerçeklesen degerlendirme sonuç bildiriminde ise "Raporlama çalismalarinda yanan alanlarda, toplam 12 adet örnek alan seçildi. Burada yanan bitkiler seçilerek, gözlem altina alindi. Bu örnek alanlar farkli baki, farkli yükseklik ve farkli mesçere olan 1. Saf Kizilçam mesçeresi, 2.Maki mesçeresi, 3.Kizilçam Maki mesçeresi gibi tipleri olmasina dikkat edildi. Seçilen örnek alanlar ve alanlardaki örnek bitkiler 1 haftalik periyotlarla vejetasyon dönemi sonu olan aralik ayina kadar Bodrum Belediyesi tarafindan takip edilecek. Belediye Peyzaj Mimarlari ile Belediye Ziraat Mühendisleri tarafindan drone ile kayit altina alinarak alanin degisimi incelenecek.

Yine Aralik ayina kadar alinan drone kayitlari sonucunda bitkilerin alana gelip gelmemesi yani bitkilerin egilimi ile alakali Doga Bilimlerinde Istatiksel Modelleme Teknikleri kullanilarak Güntan tarafindan 2. bir rapor hazirlanacagi belirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile