Bodrum'da Yanan Alanlara Hafriyat Dökülmesine Ses Yükselttiler

Bodrum'da Yanan Alanlara Hafriyat Dökülmesine Ses Yükselttiler

Mugla’nin Bodrum ilçesinde yaz aylarinda orman yanginlarinin çiktigi mahallelerde dogaya gelisigüzel hafriyat ve moloz dökülmesine vatandaslar tepki gösterdi.



Bodrum’da yaz aylarinda yangindan etkilenen Dereköy ve Yaka mahallelerinde insaat firmalari hafriyat ve molozlari gelisigüzel dogaya döktü. Bazi bölgelerde de dere yataklarina da hafriyat döküldügü görüldü.

Ihbar üzerine birim amirleri ile bölgeye giden Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, yaptigi incelemenin ardindan moloz ve insaat artiklarini döken firmalarin belirlenip en üst seviyeden ceza kesilecegini belirtip, suç duyusunda bulunacaklarini dile getirmisti. Çok sayida Bodrumlu, Dereköy Kavakderesi mevkisine giderek hafriyat ve moloz dökülmesine tepki gösterdi.

Çesitli STK temsilcilerinin de yer aldigi eylemde konusan Umay Karabas, “Anadolu’nun da paylastigi inanca göre ikinci cemrenin ve suya düstügü, doganin yeniden uyandigi günlerdeyiz. Su an bulundugumuz Kavakderesi vadisi aslinda tam da bu uyanisa bizzat sahit olup kutlama yapabilecegimiz Bodrum’un en nadir dogal, su tutma havzasi. Sizleri bir cümbüs, bir kutlama için davet etmis olmayi çok isterdik. Fakat burasi da, Bodrum’un tüm bozulmamis dogal ve tarihi alanlari gibi, yok etmeye adeta ant içmis, gözü maddi kazançtan baska her seye kapali insaat furyasinin baskisi ve tehdidi altinda. Aylardir bu mevkide kaçak insaat, moloz/hafriyat dökümü, micir depolama, bitki örtüsünü kaldirip zemini tiraslama gibi plansiz, usulsüz, izinsiz isler yapiliyor. Gerek buranin halki gerekse bizler defalarca yazili ve sözlü sikayette bulunduk, birebir görüsmeler yaptik" dedi.



Kavakderesi’nin çok zengin bir ekolojik yapisi oldugunu, çok sayida endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipligi yaptigini dile getiren Karabas, “Bodrum’da bir tane daha Kavakderesi yok; olmasi, yapilmasi da mümkün degil. Jeolojik yapisinin da kaya ve toprak türü açisindan hayli önemli oldugunu düsünürsek, 10 milyon yillik bir zamandan bahsediyoruz. Baska bir Bodrum olmadigi gibi Bodrum’da baska bir Kavakderesi de mümkün degil ve burayi kaybedersek hepimizin, tüm yarimadanin yasami, varligi açisindan nasil sonuçlari olabilecegini kestirmek çok güç. Dolayisiyla soruyoruz: Yeni yeni siteler, turistik tesisler mi? Kavakderesi mi? Moloz yigini, micir deposu mu? Kavakderesi mi? Asfaltlanmis yeni yeni yollar, tiraslanmis yamaçlar, GES’ler mi? Bodrum’un kalbinde saglikli, ilaçsiz tarim mi? Daha da susuzluga teslim edilen bir Bodrum mu? Son özgür akan deresini ve havzayi korumak için kollari sivamis bir Bodrum mu?” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile