Bodrum'dan başlayarak aralarında İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Kazakistan'ın da bulunduğu 65 ülkeye balık ihracatı yapan ve dünyanın en büyük çipura ve levrek üreticisi unvanını elinde bulunduran firma, aynı zamanda Avrupa'nın lider su ürünleri kuruluşu.
Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de su ürünleri sektörünün bir araya gelmesinde kendilerinin rolünün çok büyük olduğunu söyledi.
Kılıç Holding olarak hep ilklere imza attıklarını ifade eden Kılıç, "Umuyorum bu başarımız sektör olarak da devam edecektir. Ülkemizin de önünü açan çok ciddi bir sektör olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Araştırma ve Geliştirme (ARGE) çalışması yürüttüklerini ifade eden Kılıç, altyapılarının son derece sağlam olduğunu belirterek, "Çok büyük tesislerimiz ve pazarlama ağımız var. Önümüzdeki günlerde de Arnavutluk Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile görüşmelerimiz olacak. Onların su ürünleri politikalarına katkı sağlamaya çalışacağız. Bunların hepsini yaparken asıl teknoloji burada olacağı için buradan balık ve yem satacağız" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin balık ihracatında bir gerileme yaşamasının söz konusu olmayacağını anımsatan Kılıç, "Su ürünleri sektörü Türkiye'de çok hızlı büyüdüğü için dünyanın ve Avrupa'nın çok gözüne batıyor. Bize yaptırımlar gelebilir. O yüzden kendimizi ve sektörümüzü koruma açısından orada yatırıma başladık. İnanıyorum ki bu başarılarımız orada da devam edecek" diye konuştu.
Dünyanın en pahalı balığının mavi yüzgeçli orkinos olduğuna değinen Kılıç, dünyada 11 milyon ton civarında orkinos tüketimi olduğunu kaydetti.
Bu rakamın çok ciddi olduğuna işaret eden Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dünyada orkinos tüketimi 100 milyar dolarlarda. Biz burada sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çok açık bir şekilde desteğini gördük. İnşallah dünya balık ve orkinos tüketiminin yüzde 10'unu, Türkiye'nin karşılamasını hedefliyoruz. Bununla ilgili 2023 hedeflerinde de, 30-40 milyar dolarları görebileceğimizi düşünüyorum."
-"Bodrum'dan 65 ülkeye balık ihracatı"
Kılıç, aralarında Almanya, Fransa, Rusya, Romanya, Yunanistan, Kuveyt, İrlanda ve Kazakistan gibi ülkelerin de olduğu 65 ülkeye balık ihracatı yaptıklarını ve Bahamalar ile görüşme halinde oldukları ifade etti.
Bütün dünyanın balık üretmeye ihtiyacı olduğunu anlatan Kılıç, şöyle konuştu:
"Dünyada böyle başarılı bir firma bir elin parmağını geçmiyor. Bahamalar çok büyük bir turizm ülkesi olmasına rağmen Başbakanının davetiyle oraya yatırıma başladık. İki hafta önce Bahamalar'dan bize ekip geldi ve ziyaret gerçekleştirdi. Biz de Arnavutluk'un ardından İtalya ve ABD en son olarak da Bahamalar'da görüşmelerimizi yapacağız. İnşallah ABD gibi çok büyük bir ülkenin de balık ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayabileceğimizi düşünüyorum."
Bodrum'dan 65 Ülkeye Balık İhracatı
Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren bir balıkçılık firması, 65 ülkeye ihracat yapıyor.