Bodrum Eski Belediye Başkanı Kocadon’un Yargılanmasına Başlandı

Bodrum Eski Belediye Başkanı Kocadon’un Yargılanmasına Başlandı

10 ayrı suçtan rüşvet, 2 irtikap ve yasa dışı örgüt kurarak örgüt liderliği yaptığı iddiasıyla tutuklanan Bodrum eski Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Üç ayrı suçtan 39 yıl hapis istemiyle yargılanan Kocadon, ‘Suçsuzum’ dedi.

Bodrum’da 3 yıl önce polis tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 9’u tutuklu ve 72’si tutuksuz toplam 81 kişinin yargılandığı dava, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Duruşma, adliyedeki salonun yetersizliği nedeniyle Muğla Ticaret ve Sanayi Odası büyük toplantı salonunda yapıldı. Bir gün önceden duruşmaya hazır hale getirilen salona tutuklu ve tutuksuz sanıkların birinci derecede yakınları alındı. Duruşmayı ayrıca Mehmet Kocadon’un annesi Fatma Kocadon, eşi Hülya Kocadon, CHP milletvekilleri Aydın Ayaydın ve Nurettin Demir, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Orakent Belediye Başkanı Onur Şahbaz, Bodrum Ticaret Odası Başkanı ve aynı zamanda Mehmet Kocadon’un ağabeyi Mahmut Kocadon, Demokrat Parti İl Başkanı Zekai Alper, Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, Muğla eski Belediye Başkanı Orhan Çakır da izledi.

Duruşma saat 10.00’da kimlik kontrolü ile başladı.

Kimlik kontrolü bir saat sürerken, ilk kimlik kontrolü Mehmet Kocadon için yapıldı. Mahkeme başkanının mesleği ile ilgili sorusuna Kocadon, “Turizmci” cevabını verdi. Aylık geliri ve üzerine kayıtlı ne kadar gayrimenkulünün bulunduğu sorusuna ise Kocadon, “Aylık gelirim 15 bin dolar. Üzerime kayıtlı gayrimenkullerin yaklaşık miktarı da 200 milyon dolar civarında” yanıtını verdi

Mehmet Kocadon’un ardından diğer tutuklu sanıkların ve tutuksuz sanıkların kimlik kontrolleri yapıldı. 9’u tutuklu toplam 81 kişinin arasında tutuksuz yargılanan 4 bayanın da bulunduğu davada sanıkları 20’ye yakın avukat savundu

Bodrum eski Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un duruşmasını izlemek ve destek vermek için Bodrum ve İstanbul’dan yaklaşık bin kişi Muğla’ya geldi. Araçları ile gelen Bodrumlular, araçlarına ‘Bodrum Başkanını geri istiyor’ yazısı astı. Sabah erken saatlerde Muğla’ya gelenler arasında turistlerin de olması dikkat çekti.

“BEN TERÖRİST DEĞİLİM”
Duruşmada ilk savunmasını yapan Bodrum eski Belediye Başkanı Mehmet Kocadon oldu. Kocadon, “Bodrum’da çok önemli yatırımların altında benim imzam var. Bugüne kadar hiçbir şaibeye adım karışmadı. Aile terbiyem ve yapım buna asla müsaade etmez. Çocuklarıma bırakacağım tek mirasım dürüstlüğümdür. Bodrum’daki bu soruşturma benim belediye başkanı seçilmemin hemen 4 ay sonrası başladı.

Bu konuda bilgim vardı. Bu süreçte defalarca savcılığa giderek ifade vermeye hazır olduğumu söyledim. Fakat nedense 28 Mayıs tarihinde belediyeye gelen memurlar tarafından apar topar savcılığa götürüldüm. Benim kaçmak gibi bir düşüncem olsaydı, soruşturmanın devam ettiği süreçte kaçardım. Fakat nedense bir terörist muamelesi yapılarak apar topar savcılığa götürüldüm. Ben terörist değilim” dedi.

10 AYRI SUÇTAN RÜŞVET İDDİASI
Mahkeme başkanının “10 aynı suçtan rüşvet, 2 ayrı suçtan irtikap ve örgüt kurarak örgüt liderliği yaptığınız iddiası var. Buna ne diyorsunuz” sorusuna Kocadon, “Tüm iddiaları kabul etmiyorum. Birçok suçlama benden önce yapılmış. Bu suçlamalara ben de dahil edilmek isteniyorum. Gümbet pazaryeri ile ilgili rüşvet iddiaları var. Gümbet pazaryerinde 100’e yakın binanın yıkımını yaptık. Bir nevi işgaliye rantını önledik. Burası yapılırken imece usulü yapıldı. Sadece burası değil, Hayal Caddesi, Adnan Menderes Caddesi ve Gümbet Meydan düzenlemesi de imece usulü yapılan yerlerden” yanıtını verdi

Kocadon, birçok otel ile ilgili kaçak kat, imar kanununa aykırılıklar olmasına rağmen göz yumma suçlamalarını da reddederek, “Adı geçen suçlamalar hakkında çoğuna belediyemiz tarafından tutanak tutularak, gerekli yasal işlemler yapılmıştır. Belediyeler yasası çerçevesinde ve hukuk çerçevesinde görevimizi yaptık” dedi.

Mahkeme başkanının “Örgüt kurmak ve örgüt liderliği yaptığınız iddialarına ne diyorsunuz?” sorusuna ise Kocadon, “2011 yılından bu yana telefonlarım dinleniyor. Telefon kayıtlarımızda benim örgüt lideri olduğum yönünde bir delil yok. Örgüt kurduğumu ve örgüt lideri olduğumu asla ve asla kabul etmiyorum. Eğer örgüt kurduğum ve örgüt liderliği yaptığım ispatlanırsa Bodrum’u terk ederim” karşılığını verdi

Tutuklu sanıklardan Belediye Meclis Üyesi Mehmet Özsert ise, esnaftan toplanan çekler hakkında üzerine atılan iddialarla ilgili olarak, “Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü Bodrum’un MOBESE sistemi için bizden yardım talep etti. Biz de esnaftan topladığımız çekleri MOBESE sistemi için Emniyet Müdürlüğü’ne verdik. Adı geçen çekler bu çekler” dedi.

Bu arada Kocadon’un annesi Fatma Kocadon, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, “Ben oğlumun suçsuz olduğuna inanıyorum. Yanlış bir uygulama yapacağına inanmıyorum. Daha önce hakkımı helal etmem demiştim. Oğluma hakkım helal olsun” dedi

Duruşmanın iki gün devam etmesi beklenirken, tutuklu sanıkların ardından tutuksuz yargılanan 72 şüphelinin de ifadeleri alındıktan sonra avukatlar tarafından ilk savunmalar yapılacak .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile