Bodrum mekanları ve en güzel sahilleri

Bodrum'un en güzel mekanları, beldeleri, doğal güzellikleri,otelleri tarihi yerleri, plajları, Bodrum görüntüleri ve Bodrum'un en güzel yerlerini sizler için derledik. Türkiye'nin cennet köşelerinden Bodrum'u bugün sizler için geziyoruz...

Bodrum'un en güzel mekanları, beldeleri, doğal güzellikleri,otelleri tarihi yerleri, plajları, Bodrum görüntüleri ve Bodrum'un en güzel yerlerini sizler için derledik. Türkiye'nin cennet köşelerinden Bodrum'u bugün sizler için geziyoruz...

Bodrum'un tüm fotoğrafları için tıklayınız


Bodrum'un en önemli özelliğinden biri popülerliği, sokaklarında dolaşırken ünlü Sting'i, Dustin Hoffman'ı, ya da dünyanın en zengin adamı Abrahamoviç'i yanıbaşınızda görebilirsiniz. Türkıye'nin popüler isimlerini bir davet'te, plaj'da karşınızda bulabilirsiniz. Ece Gürsel, Aysu Baceoğlu, Tuba Altıntop, Seçkin Piriler, Alaz Kopruvalı, Tuğba Melis Türk ve Şehnaz Özkaya gibi tanınmış mankenler her an bir defilede başgösterebilir. Yine dünyanın tanınmış orkestralarını, Fazıl Say, İdil Biret gibi dünyaca tanınmış sanatçılarımızı deniz kıyısında konser verirken görürseniz şaşırmayın sakın. Burası Bodrum...

Bodrum Beldeleri

Adaboğazı

Burası, deniz suyunun 30 metre derinliğe kadar çıplak gözle seyredilmesinden ötürü Akvaryum diye anılır. Adaboğazı günlük gezi teknelerinin uğrak yeridir ve ancak tekneler ile ulaşılır.


Akyarlar

Turgutreis’in güneyinde yer alan Akyarlar, Bodrum’dan 22 kilometre uzaklıkta eskinin balıkçı köyüdür. Üç mil mesafeyle Yunanistan’ın Kos Adası’na yarımadanın en yakın noktasıdır (5 km.).
Sahildeki kimi evlerden de anlaşılacağı gibi eski bir Rum yazlık beldesi olan Akyarlar’ın yakın bir geçmişe kadar geçim kaynağı balıkçılık idi.
Sahil boyunca küçük restoranlar ve pansiyonlar yer almaktadır.

Bağla - Aspat

Kargı ve Bağla koyları geniş kumsalı ve kumlu deniziyle özellikle günübirlik turların vazgeçemediği yerlerdir. Kargı ve Bağla koylarında sahilden açıklara kadar deniz dibinde eski çağlardan kalma kalıntılar vardır.
Bağla’dan hemen sonra deniz kıyısında yüksek bir dağ görürüz. Adını ekime elverişli olmayan yer anlamına gelen Aspartos’un kısaltılmışından alan Aspat, Bodrum türkülerine adını vermiştir. Klasik çağdan günümüze dek çeşitli uygarlıkların kalıntıları bu tepe ve çevresinde yer almaktadır.

Bardakçı (Salmakis)

Bodrum merkeze en yakın koydur. Karadan dolmuşlarla ve iç limandan kalkan dolmuş teknelerle gidilir, günlük gezi teknelerinin uğrak yeridir. Burada birçok konaklama tesisi bulunmaktadır. Plajın sahili ve denizi kumludur. Bodrum halkı içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmını buradan karşılamakta idi. Bardakçı ismi yörede bardak kelimesinin testi anlamına gelmesiyle verilmiştir.

Bitez (Ağaçlı)

Bodrum’a sadece 7 kilometre uzaklıkta olan Bitez, özellikle sörfle ilgilenenler için vazgeçilmez bir koydur. Sörf ekipmanlarını kiralamak ve yeni başlayanlar için ders alma olanağı da vardır. Yeşille mavinin kucak kucağa yaşandığı Bitez’de geçtiğimiz çağları, köy hayatını, içinde bulunduğumuz yüzyılı yaşamak mümkündür.
Bitez size masmavi denizi ve kumsalına sıralanmış otelleri, irili ufaklı pansiyonları ve Avrupa mutfağından da örnekler sunan restoranlarıyla huzurlu bir ortam sunmaktadır.

Gölköy (Karianda)

Bodrum merkezine 13 kilometre uzaklıktaki, Bodrum Yarımadası’nın kuzeyine bakan Gölköy’ün mitolojik adı Karianda’dır. Karyalılar döneminin bağcılık ve şarapçılıkla uğraşan ünlü bir sahilidir. Gölköy’ün doğusu ve güneyi yarımadanın tek ormanlık bölgesidir. Tepeleri çam ormanları ile kaplı zeytin ve mandalina ağaçlarının çokça görüldüğü bir beldedir. Yörede narenciye özellikle satsuma (Rize mandalinası) yetiştirilir. Gölköy sahilinde, değişik yemek seçenekleri sunan lokantalar ile konaklayabileceğiniz motel ve pansiyonlar vardır.

Gümbet

Son yıllarda başlı başına bir tatil yöresi haline gelen Gümbet Bodrum’a Bardakçı’dan sonraki en yakın koydur, sadece 3 km uzaklıktadır. Adını beyaz kubbeli yağmur sarnıçlarından almıştır. Kumsalın etrafını otel, motel, bar ve restoranlar bir kolye gibi süslemektedir. Bodrum’a yakın olması nedeniyle, özelikle denize girmek ve su sporları yapmak için en çok tercih edilen yerlerdendir.
Gümbete olan rağbet burada hareketli bir gece yaşantısının doğmasını sağlamıştır.

Gümüşlük (Myndos)

Bodrum’a en uzak mesafede olan bu koy, 26 kilometre uzaklıktadır. Kadıkalesi’nden sonra en eski yerleşim yerlerinden biridir, arkeolojik olarak resmi sit alanıdır. Gümüşlük’ün Kral Mausolos tarafından 4. yüzyılda yapılan Myndos kentinin bulunduğu bölgede yer aldığı bilinmektedir. Antik stadyum ve tiyatro dahil toprak üstünde hemen hemen eskiden hiç iz kalmamıştır. Myndos Limanı, bugün sular altında kalmış olmasına, antik dönemden günümüze çok az kalıntı ulaşmış olmasına karşın, dalmayı sevenler için su altında unutulmaz görüntülerle karşılaşmak hala mümkündür. Arkeolojik sit alanı olduğundan yalnızca snorkellerle dalınmasına izin verilmektedir.
Antik çağlarda Myndos’un bağımsız olarak gümüş para bastığından söz edilmektedir. Yöre halkı gümüş madeni olabileceği düşüncesiyle bölgeye Gümüşlük adını vermiştir.
Myndos, antik çağın şarap üretim merkezi olarak bilinmektedir. Myndoslular şarabı deniz suyuna karıştırarak içerlermiş.
Gümüşlük’ün açık denizden korunmalı olan iki koyunu birbirinden ayıran ve sahile yakın olan Tavşan Adası’na diz boyu olan sudan yürüyerek gitmek mümkündür. Güneşin batışının en güzel seyredildiği yerlerden biri olan Gümüşlük, 1999 yılında Belediye olmuştur.

Gündoğan (Farilya)

Bodrum’a 18 kilometre uzaklıkta olan bu belde antik çağda Madnasa diye bilinen eski Leleg şehrinin çok yakınında yer almaktaydı.
Gündoğumu, günün ışıldadığı zaman anlamına gelen Farilya, günümüzde Gündoğan ismine dönüşmüştür.
İrili ufaklı pek çok işletme, en uzun sahil şeridine sahip olan Gündoğan yalısına yerleşmiştir. Küçük limanında günübirlik kiralanılabilen tekneler vardır. Biri çam ormanlarının içinde, öteki kayaya yerleşmiş olan 52 basamak manastırı, Leleg kaya mezarları, Peynir Çiçeği Mağarası, değirmenler ve sarnıçlar Gündoğan’ın tarihi zenginlikleridir.

Güvercinlik

Bodrum’a 20 kilometre uzaklıkta, yeşille-mavinin kucaklaştığı, Bodrum’a gelirken sizi karşılayan pırıl pırıl bir koydur. Sahilini düzenleyen pek çok tesis size farklı seçenekler sunar. Denizinde yakamozları sayarak yüzersiniz.

Kadıkalesi

Kadıkalesi, adını Helenistik devre ait olan yakınındaki bir kale kalıntısından almıştır. Turgutreis’in 4 kilometre kuzeyinde yer alan Kadıkalesi, narenciye bahçeleri ve denizi ile yeşille mavinin iç içe yaşadığı bir beldedir. Kumsal olan denizkıyısı damak tadınıza cevap verecek olan restoranlarla donatılmıştır.

Karaada

Koyların turunu tamamladık. Burası Bodrum’un tam karşısında bulunan, 4 mil uzaklıktaki antik adı Arkonesos olan Karaada. Karaada şifalı sıcak suyu olan ve çamurunun da cilde iyi geldiği bilinen mağarası ile ünlüdür. Kleopatra’nın buraya gelerek cildini güzelleştirmek için mağaralarda bir süre kaldığı efsaneler arasında yer almaktadır. Roma dönemine ait Afrodit tapınağının kalıntısının bulunduğu Karaada’da belediyeye ait bir tesis bulunmaktadır.
Tekneniz varsa adanın arkasında bulunan Poyraz limanında teknenizi demirleyebilirsiniz. Sahilden kalkan dolmuş tekneleri ile ulaşım mümkündür.

Karaincir

500 metre uzunluğundaki kumsalı ile yörenin en iyi plajlarından birisine sahip olan Karaincir, Poyraza karşı korunaklı olması nedeniyle teknelerin sığındığı bir koydur. Günlük tekne turlarının batıda uğradıkları en son noktadır. Köyden itibaren tepeye yapılan uzun bir yürüyüşten sonra Aspat dağındaki Çiftlik kalesine varılır. Yarımadanın en iyi manzaralarından biri buradan görülebilir. Çevreyi süsleyen küçük moteller ve restoranlar sizi ağırlamaya hazırdır.

Konacık (Pedesa)

Bodrum’un denize sahili olmayan, tarihiyle ünlü bir beldesidir Konacık. Günümüze kadar en korunagelmiş, Leleg şehirlerinden biri olan Pedesa, kalesiyle, M.Ö. IV. ve V. yüzyıllarda Karia bölgesinin önemli şehirlerinden birisiydi. Halicarnassos’un özellikle kuzeyde koruma kalkanı olmuş bu şehir, gelebilecek tehlikeleri önceden görerek o yıllarda güvenliğin teminatı olmuştur.
Zamanında önemli bir şarap merkezi olan bugünkü Konacık köyü, 1050 senesinde, Horasan ilçesinden gelip Çırkan önü mevkiine yerleşen 3 çoban tarafından kurulmuştur.

Mumcular

Bodrum’un el dokuma halıları ile ünlü beldesi Mumcular, turizm yönünden en az gelişme gösteren yöresidir. Doğa harikası olan çevre köyleri görenleri büyülemektedir.

Ortakent (Müskebi)

Tarihteki adı Müskebi olan Ortakent, yarımadanın en eski yerleşimlerinden biridir. Bizans döneminde psikoposluk merkezi olarak kullanıldığı sanılan kilisenin bugün ancak kalıntıları günümüze ulaşmıştır. Bodrum-Turgut Reis yolunun tam ortasında olması nedeniyle 1960’lardan sonra Ortakent adını almıştır., Bodrum’a 12 kilometre uzaklıktadır.
Ortakent yalısında yer alan turistik tesisler, apartlar sakin bir tatil geçirmek isteyenlere, uzun ve geniş plajı su sporları, yürüyüş ve koşu yapmak isteyenler için çok uygundur.

Torba

Torba, Bodrum’a 5 kilometre uzaklıktadır. Denizi ve sahili kumluk olan bu koyda sahil boyu, güneşlenme iskeleleri, dinlenme tesisleri, restorantlar ve bar-cafeler sıralanmıştır. Denizinin mavisine doyum olmaz.

Turgutreis

Yarımadadaki ikinci en büyük yerleşim yeri olan ve Bodrum’a 18 kilometre uzaklıkta olan Turgutreis beldesi, adını ünlü Türk denizcisi Barbaros’un “Denizcilikte, mertlikte benden ileridir” dediği Turgut Reis’ten almıştır. Beldenin birkaç kilometre dışında, deniz kenarındaki anıt Turgut Reis’in ilk yelken açtığı yeri gösterir. Genelde yazlıkların bulunduğu Turgutreis’te lezzetli Türk yemeklerini tadacağınız restoranlar ve barlar bulunmaktadır.
Turgutreis’e gitmek için kullandığımız yol, zamanında sadece atların kullandığı yolun asfalta dönüşmüş şeklidir.

Türkbükü (Madnasa)

Gölköy’den biraz ileride, Bodrum’a 15 kilometre uzaklıkta olan Türkbükü, antik çağda Madnasa adıyla anılırdı. Türkler’den önce Rum köyü olan ve Rumbükü adıyla anılan köy, Türkler’in eline geçmesiyle Türkbükü adını almıştır. Adı her zaman birlikte anılan Gölköy ve Türkbükü, Gündoğan Belediyesi’ne bağlı iki köy iken 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra Göltürkbükü beldesi olarak belediyelik oldu.Türkbükü tepelerinde pek çok kalıntı bulunmaktadır. Birbirine geçen odalardan oluşan oyuk kaya mezarları ilginç bir görüntü sergilemektedir.
Sahil boyu sıralanmış olan otel, motel, bar ve restoran türü tesisler aradığınız tüm çeşitliliği sunmaktadır.

Yalıçiftlik

Bodrum’un son yıllarda gelişme gösteren yörelerinden birisidir Yalıçiftlik. Yoğun çam ormanları ve pırıl pırıl sahiliyle farklı bir konumdadır. Kıyının doğu yanı kumsaldır. Son yıllarda yapılan lüks oteller ve tatil köyleri ise yöreye ayrı bir canlılık getirmiştir.
Yalıçiftlik’in 4 km ilerisinde halen çiftlik yaşantısının görülebileceği, turizmin elinin değmediği, taştan yapılma çiftlik evleriyle Çiftlikköy görülebilir.


Yalıkavak (Pasanda)

Bodrum yarımadasının kuzeybatısında yer alan, Bodrum’a 19 kilometre uzaklıkta bulunan Yalıkavak’a girerken yel değirmenlerinin bulunduğu tepeden çevreye baktığınızda, doğanın dantel gibi olduğunu görürsünüz. Yeşiller içindeki belde su sporları ve yat turizmi için ideal olup, eskiden daha çok balıkçıların teknelerini barındırdıkları limanı şimdilerde komşu ülkelerden gelen yatlara da ev sahipliği yapmaktadır.
Yalıkavak kıyıları Monachus Monachus türü fokların yaşamını sürdürdükleri ender bölgelerden biri olup devlet tarafından koruma altına alınmıştır.
Yalıkavak, denize olduğu kadar, tarihe tutkusu olanları da kendisine çekecek değerlere sahiptir. Sandima, Pasanda (Geriş), Kandiba ve Termili (Dirmil, Gökçebel) ören yerlerinin kente en yakın olanlarıdır. Bölgenin; Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim yeri olarak seçildiğini gösteren çok sayıda eser vardır. evrede en sıkça rastlanan yapılar yeldeğirmenleri ve su sarnıçlarıdır. Sarnıçlar günümüzde farklı bir işlev kazandırılarak sanat ve kültür amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.





Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile