Bodrum Belediyesi ve Bodrum Tohum Dernegi is birligiyle gerçeklestirilen ’Bodrum Tohum Takas Senligi’, Mumcular-Bahçeyaka Mahallesi’nde bulunan Tarim AR-GE ve Yerel Tohum Merkezi’nde düzenlendi.
Birçok sehirden gelen vatandaslar, ellerindeki ata tohumlarini takas yöntemiyle degistirdi. Binlerce kisinin katildigi senlikte vatandaslar ata tohumlari ile tanisti. Ata tohumu olan karpuz, çitir büyük domates, bamya, ince patlican, misir gibi yerel tohumlar minik posetler içerisinde takas edildi. Karya Çiçekleri Halk Oyunlari gösterisi ile baslayan senlik halk arasinda Tohum Dede olarak bilinen Gürkan Ovalioglu’nun konusmasi ile devam etti. Tiyatro gösterileri ve müzik gruplarinin vatandaslari eglendirdigi senlige ögrenciler yogun ilgi gösterdi.
Ata tohumlarinin önemine deginen Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, “Tohum Takas Senligi’ni Bahçeyaka Mahallemizde, tohum bankamizin oldugu alanda gerçeklestiriyoruz. 3 yildir Bodrum’da tarimin ne kadar önemli oldugunu kanitlamaya çalisiyoruz. Bodrum’da çok ciddi bir pazar, çok ciddi bir tüketim var. Burada üretirsek bunu rahatça tüketebiliriz. Üreten insan ülkesine, ailesine ve ekonomisine ciddi anlamda katki saglar. Tarimin ne kadar önemli oldugunu biliyoruz. Son dönemde özellikle iklim krizi, saglikli gidaya ulasimdaki zorluklar, maliyetlerin artmasi gibi birçok sorun çiftçinin karsisinda. Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Biz yerelde elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz. Bu senlikte bunlardan bir tanesidir. Tohum bankamiz, tarim okulumuz var ve lavanta bahçesi, tibbi-aromatik bitkiler üzerinde çalisiyoruz. Tarima yönelik birçok çalisma yapiyoruz ama bizim yaptiklarimiz yetmez. Özellikle yerel tarimin desteklenmesi bir hükümet politikasi olmasi gerekir. Küçük aile tariminin desteklenmesi de gerekiyor. Herkesin iyi kötü yasadigi yerde tarim yapmasi gerekiyor. Bodrum doganin içerisinde bir konumdadir. Herkesin burada küçükte olsa bir bahçesi var. Burada küçük aile isletmelerini desteklememiz lazim. Bu isleri yapan büyük sirketler var ama bu yetmez asil bizim yerel çiftçimizi, tarimla ugrasan ailelerimizi desteklemek lazim” dedi.
Tarimsal Hizmetlerden Sorumlu Bodrum Belediye Baskan Yardimcisi Tayfun Yilmaz ise senlige gösterilen yogun ilgiden dolayi mutlu olduklarini ifade ederek, "Tarim Ar-Ge ve Yerel Tohum Merkezimizde Bodrum Belediyesi ve Bodrum Tohum Dernegi ile birlikte Tohum Takas Senligi’ni gerçeklestirdik. Senligimize olan ilgi gerçekten bizleri çok mutlu etti. Yaklasik 1 buçuk yil önce Tarim Ar-Ge ve Yerel Tohum Merkezimizde sifir tohumla baslamistik. Bugün itibariyla 405 yerel tohumumuzun bilimsel süreçleri tamamlanmis durumda. 203 yerel aday tohumumuzda bilimsel süreçleri devam etmektedir. Yaklasik 15 sivil toplum kurulusunun 15 tanede çevre il ve ilçelerdeki belediyelerin katilimiyla toplamda senligimizde 30 stant vardi. 2 bin adet yerel tohum üreticiyle bulusturularak bir tohum takasi gerçeklestirildi” ifadelerini kullandi.
Tohum meraklilarini, tohum derneklerini ve gruplarini bulusturan senlikte kurulan stantlarda yerel tohumlar takas edildi. Tohum çesitliliginin korunmasi ve yerel tohumun gelecek nesillere aktarilmasini amaçlayan senlikte halk oyunu gösterileri, Bodrum Belediyesi Sehir Tiyatrosu’nun genç oyuncularin tarafindan atalik tohumla, hibrit tohum arasindaki atismayi konu alan eglenceli bir skeç sahnelendi. Atölye çalismalarinin yer aldigi senlikte çesitli ikram ve yöresel lezzetler sunulurken, senlik Kivanç Akkaç ve Grup Pusula konseri ile sona erdi. Bodrum Belediyesi Tarimsal Hizmetler Müdürlügü’nün katkilariyla gerçeklesen senlige, Bodrum Kaymakami Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, Belediye Baskan Yardimcilari Tayfun Yilmaz, Hüseyin Tutkun, Ümmühan Yurt, Milas Belediye Baskan Yardimcisi Mehmet Ates ve çok sayida vatandas katildi.
Bodrum Tohum Takas Senligi'nde Ata Tohumlari El Degistirdi
Mugla’nin Bodrum ilçesinde düzenlenen Tohum Takas Senligi’ne binlerce kisi akin etti. Yüzlerce yillik tohumlari olanlar karsilikli takas yöntemiyle tohumlari degistirdi.