Bodrum'un Son Çömlek ve Amfora Ustası

MUĞLA - ALİ BALLI - Bodrum'da yaşamını çömlek ve amfora sanatına adayan Bora Sencer, bu sanatı ilçeye gelen tatilcilere anlatıyor.

Tarihi geçmişi 4 bin yıl öncesine dayanan ve toprağın belli aşamalardan geçirildikten sonra şekillendirilip çeşitli eşyalar üretilmesiyle ortaya çıkan çömlek sanatını yaşatmak için 37 yıldır uğraşan Sencer, çömlekçiliğin yanı sıra amfora yapımını da devam ettiriyor. Sanatçı, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı tatilcilerle buluşturuyor.

Sencer, 800 lira ile 5 bin lira arasındaki ürünlerinden ayda ortalama 15 adet yapıyor. Sencer'in ürünlerini genellikle yerli turistler satın alıyor.

Gümüşlük beldesindeki çalışma yerinde AA muhabirine çalışmaları hakkında bilgi veren Sencer, standını ziyarete gelenlere çömlek yapımını gösterdiğini söyledi.

Aynı zamanda amfora da yaptığını, Bodrum'da kendisinden başka bu işi yapan kimse bulunmadığını belirten Sencer, "Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden tutun dünyanın birçok müzelerinde yaptığım amforalarım var. Amfora yapmak çok zor bir iş. 1976 yılından bu yana bu kültürü yaşatmaya çalışıyorum. Birçok kişiye bu işi öğretmeye çalıştım" dedi.

Amfora hakkında bilgi veren Sencer, "Diplerinin sivri olmasının nedeni üçüncü kulp olarak kullanılmasıdır. Eskiden bunları yapanlar vardı ama şu anda yok. Ben kaldım, benden başka da kimse yok. O yüzden Gümüşlük Belediyesine teşekkür ediyorum, bana bu imkanı verdiği için. Amfora yapımına 16 yaşında başladım halen devam ediyorum" diye konuştu.

Amforanın Akdeniz, Karadeniz, Ege kültürlerinde olduğuna işaret eden Sencer, bu eşyaların eskiden taşımacılıkta kullanıldığını dile getirdi.

Tarihte amforaların içinde bakliyat, zeytin yağı, şarap gibi ürünlerin taşındığını anlatan Sencer, "Amforanın tarihi 4 bin yıl evveline dayanır. Bu kültürü tekrar yaşatmak istiyorum. İlgi de gayet güzel" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile