Bogalar Yeni Yusufeli'nde Ilk Kez Arenaya Çikti

Bogalar Yeni Yusufeli'nde Ilk Kez Arenaya Çikti

Artvin’in Yusufeli ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen boga güresleri eski yerlesim yerinin sular altinda kalmasi nedeniyle bu yil ilk kez yeni yerlesim yerinde düzenlendi. Meralarin efendisini belirlemek için arenaya çikan bogalar, kiyasiya mücadele etti.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde her yil geleneksel olarak düzenlenen Derekapi Boga Güresleri arenasi baraj sulari altinda kalinca Tarim ve Orman Bakanligi 200 yillik bogacilik geleneginin yok olmamasi için yeni yerlesim yerinde boga güresleri arenasi insa etti. Ilçe merkezinin yeni yerlesim yerine tasinmasinin ardindan 14,5 hektar alanda insa edilen ’Yusufeli Orman Parki’nda yer alan boga güres meydani bu yil ilk kez hizmet verdi.

Yusufeli Belediyesi ve Yusufeli Bogacilar Dernegi tarafindan organize edilen ve 3 gün sürecek olan boga güreslerinde Artvin, Rize ve Erzurum illerinden katilan bogalar farkli kategorilerde rakipleriyle kozlarini paylasti.

200 yillik gelenege sahip boga güresleri kentte büyük ilgi görürken, boga yetistiricileri 380 ile 950 kilogram agirliginda olan bogalara büyük özenle bakip güreslere hazirladi. Bogalara takilan Kovit, Baron, Kiliç, Kolsuz, Çakir, Iso gibi ilginç isimler dikkat çekerken, arenaya çikan bogalar birbirlerine üstünlük saglamak için mücadele etti.

Festivalin 2. gününde Deste, Ayak, Küçükorta, Süperbas kategorilerinde gerçeklesti. Boga güreslerini 5 bin kisi izlerken, 25 hakem ve 100 kisinin görev aldigi festivalin bas boga sahibine 100 bin TL para ödülü verildi.

Güreslerde toplamda ise 650 bin TL para ödülü dagitildi.

“Festivaller Yusufeli halki için kültürel bag olmus”

Festivale katilan Yusufeli Kaymakami Muhammet Ali Yolal, ilçede festivallerin Sarigöl’de basladigini ifade ederek, “Geçen hafta Sarigöl, bu hafta da burada Derekapi güresleri olarak festivallerimize basladik. Yaklasik Eylül ayina kadar bu festivallerimiz devam edecek. Bu festivaller Yusufeli halki için kültürel bag olmus. Bugün de yogun bir talep görüyor. Insallah bu alanlarin güzellestirilmesi, festivallerimizin daha kapsamli, rahat ve daha konforlu olmasi için biz de çalismalarimizi sürdürecegiz” dedi.



“Yeni ilçemizde ilk festivalimizi yaptik”

Belediye Baskani Baris Demirci ise, “Bugünkü festivalimiz Yusufeli yeni yerlesim yerine tasindiktan sonraki ilk festivalimiz. Aslinda bu festivalimiz yillarca Derekapi mevkisinde yapilan güreslerimizin devami niteligindedir. Biz burada meralarin efendisini seçiyoruz. Hayvancilikla ugrasanlar bilir bakimlari zordur. Yaz aylarinda yaylalara çikarlar, daglara çikarlar hep bir arada yasarlar. Yaylalara çikmadan önce hayvanlar arasinda kavgalar, güresler olmamasi için burada birbirleriyle tanistiriyoruz. Burada seçilen lider oradaki sürünün lideri oluyor. Bugün de çok güzel bir organizasyon oldu. Kalbi yüregi Yusufeli’yle atan, memleketiyle atan, herkesi festivallerimize davet ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Pazar günü Bas, Basalti, Küçük Basalti, büyük, orta kategorileriyle festival son bulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile