Boğaz’a 3. gerdanlığa 6 milyar dolar yatacak, Sarıyer-Beykoz hattı rantın yeni merkezi oluyor - EKONOMİ

İstanbul trafiğine çözüm olacak 3’üncü Boğaz Köprüsü’nün yeri nihayet belli oldu. 6 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyol Projesi içinde yer alacak olan köprü Garipçe-Poyrazköy arasına yapılacak. Köprünün uzunluğu 1.275 metre olacak



İstanbul trafiğine çözüm olacak 3’üncü Boğaz Köprüsü’nün yeri nihayet belli oldu. 6 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyol Projesi içinde yer alacak olan köprü Garipçe-Poyrazköy arasına yapılacak. Köprünün uzunluğu 1.275 metre olacak

GÜL ÇELİKKOL  İSTANBUL

İçinden çıkılmaz hale gelen İstanbul trafiğine çözüm için yıllardır gündeme getirilen 3. Boğaz Köprüsü’nün yeri nihayet açıklandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yıllardır yapılan spekülasyonlara dün son verirken, yeni köprünün güzergahının İstanbul’un Beykoz ve Sarıyer ilçeleri içinde olacağını duyurdu. Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre bin 275 metreyle Boğaz’daki en uzun köprü olacak yeni proje Garipçe ile Poyrazköy arasında yapılacak. Köprü dünyada ise 9’uncu en uzun asma köprü olacak. Birinci köprüden 195, ikincisinden 175 metre daha uzun olacak yeni köprüde beklentinin aksine raylı sistem yer almayacak.

YOL KINALI’DAN AKYAZI’YA UZANACAK

Kuzey Marmara Otoyol Projesi içinde yer alacak köprünün 400 kilometrelik ana ve bağlantı yollarıyla birlikte toplam maliyeti 6 milyar doları bulacak. Bakan Yıldırım, köprü ve yol yapımları nedeniyle 1-1.5 milyar dolarlık kamulaştırma yapılacağını kaydederken, yap-işlet-devret modeli sayesinde projenin yapımında devlet kaynağı kullanılmayacağını söyledi. Üçüncü köprü ve yeni otoyol projelerini dün İstanbul’da düzenlediği bir basın toplantısıyla duyuran Yıldırım, 3’üncü köprüyü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kınalı mevkiinden başlayıp Kömür Ocakları mevkiini katederek Paşaköy mevkiine, oradan da Akyazı’dan İzmir otoyolu ayrımına ulaşacağını anlattı.

6 GÜZERGAH ARASINDAN SEÇİLDİ

Yıldırım, yolun güzergah seçiminde tarihi yapılar ve coğrafi koşulların dikkate alındığını vurguladı. Köprü için 6 güzergah arasından seçim yapıldığını belirten Yıldırım “Nakkaştepe-Ortaköy iki köprü arasında, Arnavutköy Çubuklu Yeniköy, Beykoz Tarabya, Anadolu Kavağı Sarıyer, Poyraz ve Garipçe güzergahları bütün yönleriyle incelenmiş ve karşılaştırma yapılmıştır” dedi.

İşadamları arazi almıştı

3. köprü güzergahına yönelik iddiaların ortaya atıldığı 2009 yılında Çatalca, Arnavutköy ve Kemerburgaz gibi bölgelerde arsa fiyatları uçarken ünlü simaların da bölgeden arazi almaları dikkati çekti, Çatalca’nın bazı bölgelerinde arsa fiyatları 10 kat artarken, dönüm fiyatı 50 bin liraya kadar çıktı. Bölgede arazi satın alanlar arasında, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Haydar Aliyev’in yeğeni Ilgar Aliyev ve Sabancı ailesinin de bulunduğu belirtiliyor. Şahıs ve şirketlerin son 3 yıldır ciddi arsa alımları yaptığı bölgelerde, yol çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Çatalca Boyalık Köyü’nden Özince 200 dönüm, Aliyev 500 dönüm arazi aldı.

Uzmanlar: TIR’lar için zorunlu güzergah olmalı

• Prof. Dr. Nadir Yayla: Güzergah, 6 seçenekten en kuzeyde olanı. Bu tamamen Karadeniz Sahil Yolu gibi olacak. İstanbul’un iki köprüsünden günde iki yöne 400 bin araç geçiyor. Yüzde 85’i şehir içi trafiğine, yüzde 10’u kente yakın bölgeye, yüzde 5’i ise transit trafiğe ait. Bu köprünün kent merkezine uzaklığı 30 km. Bu güzergah, uzun süre kent içi trafiğini rahatlatmaz. İkinci köprüdeki TIR’ların bu köprüye zorunlu nakli sağlanabilir.

• Prof. Dr. Murat Ergün: Güzergah bayağı kuzeyde. Ulaştırma açısından İstanbul mantığına aykırı. Transit köprü deniyor ama köprülerdeki transit miktarı yüzde 5 civarında. Talep oluşur mu, köprü yaparsınız oluşur.

Poyrazköy ve Garipçe’de köprü sevinci

Bakan Yıldırım’ın yeni köprü güzergahını açıklaması Avrupa yakasındaki Garipçe ve Anadolu’daki Poyrazköylüler’i sevindirdi. Köprü güzergahını televizyondan duyan köy halkı büyük bir sevinçle karşıladı. Garipçe Muhtarı Feridun Berber “Artık köyümüzün adı durulacak. Şu andan itibaren arazisini satan kaybeder. Köy SİT alanı olduğu için ranta uğramadı. İmar izni yok. Orman katliamı olmayacak diye düşünüyorum” dedi. Garipçeli İsmail Altay ise eve tamirat ruhsatı dahi verilmediğini belirterek, köprüyle birlikte artık bu ruhsatların verilmesini beklediklerini anlattı. Garipçe’de balık restoranı işleten Ahmet Yılmaz “Herkes kazanacak. Garipçe sadece İstanbul için değil tüm dünyanın uğrak yeri haline gelecek. Buranın doğal yapısı korunursa herkes kazanır” dedi.

BİRİLERİ KÖYDEN ARAZİ TOPLADI

Garipçe’den Ömer Güven ise güzergah belli olmadan önce bölgeden birilerinin dönümü 60 bin liradan arazi topladığını anlattı. Köylerinin kalkınacağını ve arazilerinin değerleneceğini düşünen Poyrazköylüler, güzergahın da doğru seçildiğini söylediler. Köprünün Poyrazköy’deki Fil Burnu ile Garipçe’deki Büyük Liman Mevkii’nden geçeceğini belirten İbrahim Şenol “Karara çok sevindik. Burada şahıslara ait arazi fazla olmadığı için maliyeti de düşük olacak” dedi. • VAROL NALBANT İSTANBUL

Yol üstündeki 222 bina   kamulaşacak

Bakan Yıldırım 3’üncü köprü ve çevre yollarının maliyetin 1.5 milyar dolarlık kamulaştırma bedeliyle birlikte 6 milyar doları bulacağını belirtti. Kamulaştırma alanının yüzde 75’inin kamu arazisi olduğu belirten Yıldırım, “Çevreyolu kısmında Sarıyer-Garipçe-Poyrazköy hattında özel arazi yüzde 16, orman arazisi yüzde 48, 2B arazisi yüzde 11, hazine arazisi yüzde 16, askeri bölge yüzde 11. Toplam kamulaştırılacak bina adedi 222. Belgrad, Fatih Polonezköy ve milli parklarının özellikle orman alanlarından mümkün mertebe uzak bir güzergah tercih edilmiştir” dedi. Yıldırım ihalenin de bu yıl yapılacağını söyledi.

Dünyanın en uzun 9. köprüsü olacak

Köprü Ülke Uzunluk

  (metre)

1. Akashi Japonya 1.991 

2. Great Belt  Danimarka 1.624 

3. Runyang  Çin 1.490

4. Humber İngiltere 1.410 

5. Jiangyin Çin 1.385

6. Tsing Ma Hong Kong 1.377

7. Verrazano ABD 1.298

8. Golden Gate ABD 1.280

9. 3. Boğaz Köprüsü Türkiye 1.275

10. Höga Kusten İsveç 1.210

Kamyoncular 8 saat beklemekten kurtuluyor

3’üncü köprü, İstanbul’a E-5 ve TEM’e alternatif üçüncü bir çevre yolu imkanı da sağlayacak ve İstanbullular’ı trafik sıkışıklığından kaynaklanan 3 milyar TL’lik ‘dur-kalk’ maliyetinden kurtaracak. Nakliyeciler de 10 dakikalık yolculuk için sabah ve akşam 4’er saat beklemek zorunda kalmayacak.



Star Gazete
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile