Bogaziçi Üniversitesi'ndeki Olaylarla Ilgili Izinsiz Gösteriye Katilan 23 Sanigin Davasi Ertelendi

Mahkeme, olay yeri kamera görüntüleriyle saniklarin teshise elverisli fotograflarinin karsilastirilmasi için dosyanin uzman bilirkisiye gönderilmesine karar verdi.

Bogaziçi Üniversitesi'ndeki olaylara iliskin Kadiköy'de düzenlenen izinsiz gösterilerde kolluk görevlilerine tas ve benzeri cisimler atarak mukavemette bulunduklari gerekçesiyle haklarinda dava açilan 23 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, 3 sanikla avukatlari katildi. Durusmada, gelmeyen diger saniklarin avukatlari da hazir bulundu.

Söz verilen sanik Muhammed Turgut, egitimi için yurt disina çikmasi gerektigini belirterek, hakkindaki adli kontrol kararinin kaldirilmasini istedi.

Sanik Gamze Nihal Iyidogan da yapilan çagri üzerine Kadiköy Rihtim'a gittigini, yürüyüse geçtikleri sirada polisin önlerini keserek gözaltina aldigini, ancak dagilin yönünde bir ihtarda bulunmadigini iddia etti.

Olay zamaninda toplanti ve gösteri yürüyüslerinin yasak oldugunu bilmedigini söyleyen kaydeden Iyidogan, "Ancak bilseydim yine de giderdim. En az 5 polis kolumu kirmaya çalisinca ben de kolumun kirilmasini engellemek için kendimi kapattim. Polislere görevlerini yaptirmamak için direndim. Olay nedeniyle pisman degilim." dedi.

Sanik Ismail Akbulut da sosyal medya üzerinden yapilan çagri üzerine olay yerine gittigini anlatarak, "Toplanti, gösteri ve yürüyüsün yasaklandigini bilmiyordum. Yasak oldugunu bilseydim de giderdim. Kadiköy Rihtim'da 3-5 adim attik. Polisler müdahale etti. Gözaltina alindik. Ben polislere görevlerini yaptirmamak için direnmedim. Polisi darp etmedim. Fiziki direniste bulunmadim. Olay nedeniyle pisman degilim. Çünkü basin açiklamasina gitmek suç degildir. Beraatimi talep ederim." seklinde konustu.

Söz verilen saniklarin avukatlari da müvekkilleri hakkinda verilen adli kontrol kararlarinin kaldirilmasini talep etti.

Ara kararini açiklayan mahkeme, olay günü görev yapan polis ekiplerinin suçtan zarar gören sifatiyla beyanlarinin alinmasi için davetiye çikarilmasina karar verdi.

Tüm saniklar hakkinda sorusturma asamasinda alinan "yurt disina çikis yasagi" seklindeki adli kontrol tedbirinin devamina karar veren mahkeme, olay yeri kamera görüntüleri ile saniklarin teshise elverisli fotograflarinin karsilastirilmasi yapilmasi için dosyanin uzman bilirkisiye gönderilmesine hükmetti.

Durusma, eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

- Iddianameden

Anadolu Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Bogaziçi Üniversitesine yapilan rektör atamasiyla ilgili Kadiköy'de 2 Subat'ta izinsiz gösteri düzenlendigi anlatildi.

Kadiköy Kaymakamliginin 2 Subat tarihinden itibaren 7 gün süreyle ilçede açik alanlarda toplanti, miting, yürüyüs, oturma eylemi, basin açiklamasi, bildiri dagitma gibi etkinlikleri yasakladigi aktarilan iddianamede, ayni gün 17.30 siralarinda Iskele Meydani'nda toplanan 50 kisilik grubun izinsiz toplanti ve gösteri yürüyüsü yapmak istedigi kaydedildi.

Iddianamede, bu gruba, toplanti ve gösteri yürüyüslerinin yasaklandigi belirtilerek, dagilmalari yönünde ihtarda bulunuldugu ancak grubun dagilmayip sloganlar atarak yürümeye basladigi ifade edildi.

Kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle dagitilan grubun, akabinde Rihtim Sokak'ta tekrar sloganlar atarak yürümeye basladigi anlatilan iddianamede, uyarilara ragmen dagilmayan gruptakilerin gösteri ve yürüyüse devam ettigi, bu sirada saniklar Ezgi Ertürk, Mehmet Simsek ve Silan Delipalta'nin kolluk görevlilerine tas ve benzeri cisimler atarak mukavemette bulundugu vurgulandi.

Diger saniklarin da görevlilerin ikazlarina ragmen dagilmayarak fiziki olarak direndikleri aktarilan iddianamede, saniklarin kolluk kuvvetlerinin görevlerini yerine getirmesini engelleyecek sekilde hareket ederek mukavemette bulunduklari belirtildi.

Iddianamede, saniklarin, "görevi yaptirmamak için direnme", "toplanti ve yürüyüslere silah ve benzeri aletler tasiyarak veya kendilerini taninmayacak hale getirerek katilma" ve "kanuna aykiri toplanti ve yürüyüslere silahsiz katilarak ihtara ragmen kendiliginden dagilmama" suçlarindan 6 aydan 7 yila kadar degisen oranlarda hapisle cezalandirilmalari talep edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile