Boğazköy`de Sfenks Mutluluğu

Boğazköy`de Sfenks Mutluluğu

Çorum`un Boğazkale ilçesinde 1917 yılında yapılan kazılarda bulunan ve onarım ve bakım için götürüldüğü Almanya`dan bir daha getirilemeyen `Boğazköy Sfenksi`, 94 yıl sonra bulunduğu topraklara döndü.

Tarihi eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın girişimleri sonucu getirildiği vatanında görücüye çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açılışı yapılan sfenksi görmek isteyen vatandaşlar Boğazkale`ye akın etti. Açılışta konuşan Bakan Günay, Sfenksi`nin ait olduğu topraklara dönmesinin çok anlamlı olduğunu belirtti. Günay, "3 bin yıldan eskiye dayanan bu anıtsal yapıyı yüzyıllık bir hasretten sonra toprağımıza kavuşturmak, toprağında, yüreğinde duyduğu bir derin özlemi belki sona erdirmek anlamını taşıyacaktır." dedi.
Hitit İmparatorluğu`nun başkenti Hattuşa`nın insanlık tarihindeki önemini dile getiren Günay, uzunca bir süreden sonra Alman Arkeoloji Enstitüsü ile birlikte araştırma ve kazılar yaptıklarını belirtti. Bu kapsamda küçük çaplı restorasyonların da gerçekleştirildiğini aktaran Günay, bu kazılardan daha önceki yıllarda, yüzyıla yakın bir süre önce Almanya`ya restorasyon için gönderilen 2 sfenksin bulunduğunu, bunlardan birinin Türkiye`ye döndüğünü, diğerinin dönüşünün ise çeşitli nedenlerden dolayı uzadığını belirtti.
Son yıllarda yoğun bir diplomatik ilişki içerisinde sfenksin ait olduğu topraklara yaklaşık 95 yıl sonra dönüşünü sağladıklarını ifade eden Günay, bu görüşmeler sırasında Almanya`daki muhataplarının da büyük çabalar gösterdiklerini kaydetti. Bakan Günay "Herkül heykelinin üst yarısını Antalya`ya ait olduğu topraklara, Boğazköy Sfenksi`ni de ait oldukları topraklara Çorum`a getirdik. Bu açıdan çok mutluyuz. Bu alanda başka çalışmalarımız da var. Dünyadan ülkemize ait olan çeşitli eserlerin yine diplomatik yollarla veya hukuk yoluyla ülkemize dönmesi için çalışıyoruz. Güzel adımlar attık, devam edeceğini umut ediyorum." dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, yurt dışından getirilen eserlerin sayısının kaça ulaştığının sorulması üzerine, 2011 yılında 1900 eserin Türkiye`ye getirildiğini, 2007`den bu yana getirilen eserlerin sayısının böylece 3 bine ulaştığını, bunlardan yaklaşık bininin ise sikkelerden oluştuğunu kaydetti. Türkiye`nin önemli bir turizm ülkesi olduğunu, turizmin, tarihi güzelliklerin tanıtılmasıyla daha da ileriye gidebileceğini belirten Günay, müzelere de büyük önem verdiklerini söyledi. Çorum`daki müzelerin ziyaretçilerin zevkle gezebileceği hale getirildiğini belirten Günay müzelerin baştan aşağıya yenilendiğini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile