Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, bölgede güçlü,istikrarlı,çekinilen,caydırıcı ve üzerinde hesap yapılamayan bir ülke olma mecburiyetinde olunması gerektiğini söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa kampüsünde SAHA İstanbul ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) ortak düzenledikleri konferansta SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Bekir Ata Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca, İTÜ Rektör Yardımcısı İbrahim Özkol, Türk Hava Yolları (THY) Teknik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Tokel katıldı.
Büyükdede yaptığı konuşmada, 'Bunun yolu, yerli ve milli silahlarımızı,uçağımızın,nükleer sistemimizi,enerji santrallerimizi,roketlerimizi,uydularımızı ve her türlü makine elektronik sistemlerimizi yapabilen güçlü bir ülke olmaktan geçer.' şeklinde konuştu.
Büyükdede, başta İstanbul olmak üzere tüm Kuzey Marmara ve çevre illerdeki sanayicilerin hazır olduğunu, tüm uçak ve uzayla ilgili parçaların, sistemlerin yerli ve milli olabilmesi için el birliğiyle çalışacaklarını belirtti.
- 'Güçlerimizi birleştirmek zorundayız'
TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Bekir Ata Yılmaz, 'Türkiye olarak güçlerimizi birleştirmek zorundayız.' dedi.
Yılmaz, 15 vilayette 82 firmayla çalıştıklarını, bu yıl itibarıyla sanayide 2.4 milyon saatlik iş planladıklarını ve bunun yarısını temmuz ayında gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yılmaz, 'TUŞAŞ'ın uçak,helikopter ve İHA'larda kullandığı detay parçanın yüzde 70'i sanayimizden gelmektedir. Stratejimizi her yıl artan oranda sanayimize aktarıp biz de sistem entegrasyonu platform tasarımı gibi konularda dünyayı yakalamak amacındayız. O yüzden bu iş birliklerine çok önem veriyoruz.' ifadelerini kullandı.
- '500 milyon liralık uçak sanayi için yurt dışına giden bütçeyi Türkiye'de tutmalıyız'
THY Teknik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Tokel, Türkiye'nin hedefinin yüzde 100 yerli savunma sanayi sahibi olmak olduğunu belirterek, 'Sayın Cumhurbaşkanı da bu konuda çok hassas. Savunma sanayisi, Türkiye'nin bütün imkanlarını değerlendirerek fırsata çevirmelidir.' dedi.
Türkiye'nin tüm kompleks üretimi yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu ancak koordinasyona ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Tokel, 'Bu koordinasyonu da kümelenmeler sağlayacak. Türk sanayisinin yapamayacağı şey yoktur. Zaman, sertifikasyon gibi kısıtlamalar olsa da aşmak zorundayız. Gerek teknik yönden gerekse kapasitesiyle Türkiye savunma sanayisi çok ileridedir. 2023'e kadar, yılda 500 milyon liralık uçak sanayisi için yurt dışına giden bütçeyi Türkiye’de tutmak esas hedefimizdir.' diye konuştu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca ise İstanbulsuz Türkiye olmadığını Ar-Ge'nin burada yapıldığını belirtti.
Karaca, 'Teknik üniversiteleri ve İstanbul'daki diğer üniversiteleri dışlarsanız bir aşama kat etmek mümkün değil. İnşallah bundan sonra çok iyi şeyler çıkacağına inanıyoruz. İnsanlar buna hazır. Üniversite olarak buradayız. Siz bize güvenirseniz, elimizden geleni yapacağız. Zaten kurumsal olarak insana yatırım yapmaya başladık.' şeklinde konuştu.
'Bölgede Güçlü Ve İstikrarlı Olma Mecburiyetindeyiz'
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Büyükdede: 'Bölgede güçlü,istikrarlı,caydırıcı çekinilen ve üzerinde hesap yapılamayan bir ülke olma mecburiyetindeyiz' TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz: 'Türkiye olarak güçlerimizi birleştirmek zorundayız'.