Bölgede Yetismez Denileni Üretti, 26 Yil Önce Hobi Olarak Diktigi Fistiklar ABD Yolunda

Bölgede Yetismez Denileni Üretti, 26 Yil Önce Hobi Olarak Diktigi Fistiklar ABD Yolunda

Elazig’da ‘Mehmetçik’ lakabiyla taninan 66 yasindaki Mehmet Hanifi Türkay, kentte yetismez denilen fistigi üreterek bir ilke imza atti. 32 dönüm arazi üzerine 2 bin agaçla fistik üretimi gerçeklestiren Mehmet amca, ABD basta olmak üzere yurt disindaki birçok ülkeye ihraç etmek üzere fistigin hasadina basladi.

Elazig merkeze 10 kilometre uzaklikta bulunan Gümüsbaglar köyünde ikamet eden 4 çocuk 9 torun sahibi Mehmet Hanifi Türkay, Elazig’da bir ilke imza atti. Sanayide yedek parça üzerine 35 yildir esnaflik yapan ve çevredekilerin ’Mehmetçik’ lakabiyla tanidigi Türkay, 26 yil önce hobi olarak fistik yetistirmeye basladi.

O dönemlerde Gaziantep’ten aldigi destekle menengiç agaçlarina yaptirdigi asi ile üretime baslayan Türkay, su anda 32 dönüm arazi üzerine 2 bin agaçla fistik üretimi yapiyor. Elazig’da bir ilki basararak rengi ve aromasiyla, kaliteli ve lezzetli ürünler elde eden Türkay, fistigin baskenti olan Gaziantep’teki fistik ihracatçilarinin da ilgisini çekti. Bugünlerde ise Gaziantep’ten gelen yaklasik 32 kisilik bir ekiple fistigin hasadina baslayan Mehmet Türkay, bu yil ortalama 3 ton fistik rekoltesi elde edip kilosunu 40 liradan satmayi planliyor. Türkay’in ürünleri, ABD basta olmak üzere yurt disindan birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Hasat tamamlandiktan sonra ürünler ABD ve Avrupa ülkelerine ihraç edilecek

Hasadina basladiklari fistigin ABD basta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine ihraç edilecegini kaydeden üretici Mehmet Hanifi Türkay, ’’Sanayide yedek parça saticiligi yapiyorum. 32 dönüm bahçemizde 1995 yilinda hazir olan menengiç agaçlarimizi Antep fistigina çevirdik. Su anda üretimde istedigimiz rekolteyi aldik. 3 gün önce Gaziantep Nizip’ten gelen isletmeci firmalarimiz bizden aldiklari ürünleri kendi atölyelerinde isleyip, kavurup ve vakumlayip özellikle ABD ve Avrupa ülkelerine gönderiyorlar. Bizim fistigin lezzeti, aromasi, yag ve yesilligiyle çok güzel oldugunu söylüyorlar. O sebepte dolayi yurt disindaki özel müsterilere bizim fistigi gönderiyorlar. Su anda bahçemizde 32 tane isçi arkadasimiz hasat yapiyorlar. Gaziantep’ten kamyon da onlarin yapmis oldugu hasadi hemen yükleniyor’’ dedi.



’’Mehmet amcanin Elazig’da insanlari fistiga tesvik etmesinden gayet memnunuz’’

Gaziantep Nizip’ten gelen isletmeci firma sorumlusu Mehmet Çelik ise ’’Mehmetçik amcanin özenle baktigi bahçeyi geçen yil gördük. Gayet güzel hizmet ediyor. 32 dönüm üzerinde yetistirdigi fistik agaçlari, aromasi ve rengiyle çok güzel. Biz Mehmet amcadan aldigimiz ürünleri, kendi isletmemizde önce kavuruyoruz, ondan sonra vakumlayip yurt disina gönderiyoruz. Gayet memnun ve begeniyorlar. Mehmetçik amcanin Elazig’da insanlari fistiga tesvik etmesinden gayet memnunuz. Insanlarin da buna ragbet göstermesini istiyoruz. Çünkü fistik gayet verimlidir ve bizim Antep Fistiginin aromasini tutuyor, aratmiyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile