Üniversitelerin Bölgesel Gelişmeye Katkısı Odaklı Değerlendirme Toplantısı’nın ikincisi Ordu Üniversitesi’nde gerçekleşti. YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya YÖK Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu ve Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu’nun yanı sıra Ordu, Adana Ahi Evran, Aksaray, Amasya, Bayburt, Bilecik, Bozok, bursa Teknik, Çankırı Karatekin, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Hitit, Karabük, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kastamonu, Kırklareli, Kilis 7 Aralık, Mehmet Akif Ersoy, Namık Kemal, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Osmaniye Korkut Ata, Recep Tayyip Erdoğan, Sinop, Uşak, Yalova Üniversitelerinin rektörleri katıldı.
Ülkelerin gelişme ve kalkınma odaklı stratejileri çerçevesinde ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasına yönelik olarak hazırlanan "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi" kapsamında üniversitelerin bulundukları bölgeye olan sosyal, ekonomik, kültürel, sportif ve bilimsel katkılarının değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç yaptı. Saraç, konuşmasında üniversitelerin misyonlarını tekrar gözden geçirerek tek tipten uzak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmesine ve bulundukları şehir ve bölgeler ile bütünleşmesinin önemine dikkat çekerek, üniversiteler ile yapılan toplantılar sonrası Kalkınma Bakanlığı ile iş birliği halinde sistematik bir değerlendirme sürecinin başlatılacağını ifade etti.
Saraç şunları kaydetti:
"Almış olduğumuz geri bildirimleri değerlendirdiğimizde genel olarak üniversitelerimiz bölgenin sorunlarını iyi bir şekilde analiz edebiliyor ve bu sorunlara ilişkin değişik faaliyetleri bulunuyor. Ancak bu faaliyetlerin etki analizi konusunda sınırlı bir değerlendirmeleri var ve bu kapsamda da geleceğe yönelik bu etkiyi arttırmaya yönelik girişimler geliştirilmeli. Bununla ilgili olarak da üniversitelerimizin Yükseköğretim Kurulumuzdan beklentiler stratejik değil, günlük ihtiyaç ve istekler dahilinde. Bu değerlendirmemiz bize bu konuda birlikte çok daha kapsamlı çalışmamızı gerektiğini gösteriyor. Bugün sizlerle yapacağımız toplantı öncesinde de, bu beş ana başlıkta toplantımızı gerçekleştireceğimizi sizlere daha önce bildirmiştik ve bu kapsamda da bugün görüşüyor olacağız. Bu toplantılarımızın devamında Kalkınma Bakanlığımız ile de işbirliği dâhilinde özellikle şehir ve bölge üniversitelerimize yönelik olarak bulunduğu şehrin ve bölgenin kalkınması odaklı sistematik bir değerlendirme ve rekabet süreci başlatmak istiyoruz.”
23 Temmuz 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği ve bu yönetmelik kapsamında oluşturulacak Kalite Kurulu’nun bu sürece katkısı da toplantıda görüşülen konular arasında yer aldı.
'Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü' Toplantısı
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından ilki Bingöl Üniversitesi’nde düzenlenen ve Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda bölgesel gelişmede üniversitelerin rolünün değerlendirildiği "Üniversitelerin Bölgesel Gelişmeye Katkısı Odaklı Değerlendirme Toplantısı"nın ikincisi Ordu Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.