Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türel, 7. Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen Bölgesel İnovasyon Merkezleri İçin Başarı Kriterleri Sempozyumuna katıldı.
Sempozyumun moderatörlüğünü yapan Türel, konuşmasında inovasyonun şehirler için önemine değindi.
Belediyecilik kavramının hem belediyeler hem de vatandaşlar için her 10 yılda değiştiğini ifade eden Türel, 60'lı yıllarda ideoloji belediyeciliğinin hakim olduğunu, 70'li yılların sonuna doğru altyapı belediyecilik anlayışının geliştiğini, 90'lı yıllardan sonra ise sosyal belediyecilik kavramının oluştuğunu kaydetti.
Türel, şunları söyledi:
'Vatandaşına sosyal amaçlı destekler veren belediyeler de 95'li yıllardan bugünlere kadar gelmiş. Hala birçok belediyemiz evde bakım hizmetinden tutun vatandaşlarımızın su faturalarını ödemeye kadar sosyal bir belediyecilik anlayışıyla örnek çalışmalar yapıyor. Ancak, bu çalışmaların da artık yavaş yavaş ömrü tükeniyor. Bundan sonra artık belediyecilik nereye gidiyor diyorsanız vizyon belediyecilik dediğimiz, şehirlerin ufkunu tasarlayan, şehirlerin geleceğini şekillendirecek önemli projelere imza atan bir anlayış öne çıkıyor.'
Simit örneği ile inovasyonun tanımı yapan Türel, 'İnovasyon yabancı bir kelime olduğu için nedir ne değildir akılda soru işareti bırakabiliyor. Çok basit bir örnekle anlatmaya çalışıyorum birçok yerde. Eskiden simitçiler simitleri başlarının üstünde tepsilerde satarlardı. Şimdi artık saraylarda satılıyor. Simit aynı simit ama simit tepsiden saraya taşındı. İşte bu inovasyondur.' diye konuştu.
Antalya'da birçok vizyon proje ile uğraştıklarını belirten Türel, şöyle devam etti:
'Bizim de çılgın bir projemiz var. Boğaçayı Projesi ile nehrin etrafındaki düzenlemelerle karaya doğru yeni bir sahil kazandırıyoruz. Kanal İstanbul bir çılgın proje ise aşağı yukarı onun uzunluğunda, daha bile fazla uzunlukta ve ondan daha geniş bir kanal projesini kazandırıyoruz. Bunun yanı sıra sinema stüdyoları, sahil projesi gibi şehrin vizyonunu zenginleştirecek, şehre katma değer sağlayacak projeler yürütüyoruz. Eskiden çöpümüzü düzenli depolama ya da vahşi depolama dediğimiz şekilde şehrin dışına taşırken, şimdi artık inovasyonla çöpten elektrik elde eden bir şehre dönüşmeye başladık. Bu inovatif belediyeciliğin de güzel örneklerinden bir tanesi. Biz Antalya’da birkaç ay sonra bunu inşallah başarmış olacağız.'
Panelde, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Asım Güzelbey de belediyecilikte inovasyonla ilgili deneyimlerini paylaştı.
Bölgesel İnovasyon Merkezleri İçin Başarı Kriterleri Sempozyumu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Boğaçayı projesi ile nehrin etrafındaki düzenlemelerle karaya doğru yeni bir sahil kazandırdıklarını kaydetti.