Bolu Belediye Başkanı Yılmaz, İcraatlarını Anlattı

BOLU - Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Çöp kamyonlarını doğalgazla çalıştıran Türkiye'deki ilk belediyeyiz. Doğalgaz yakıtlı 15 hizmet aracı ve 11 çöp kamyonu ile araç filomuzu güçlendirdik" dedi.

Yılmaz, Bolu Belediyesi Gürzap Yılmaz Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, kentte 9 yılda yapılamayanları yaptıklarını, çalışmalar başladığında ne cennetten ne de kalkınmadan vazgeçmediklerini söyledi.

Yılmaz, çalışmalarda tabiatla uyumlu şehir ilkesinden de vazgeçmediklerini anlatarak, "Bunun için risk aldık ve önce altyapıdan başladık. Bir süre sonra inancımızın doğruluğunu ispatlarcasına destek gördük" diye konuştu.

200'ün üzerinde projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Yılmaz, şunları belirtti:

"Bu sürede 310 kilometre içme suyu hattı çektik. Vatandaşlarımızı cumhuriyetin ilk yıllarından kalma kanserojen asbestli borulardan kurtardık. Su kaçaklarını ortadan kaldırdık. Şehrin bütün içme suyu şebekesini yeni baştan oluşturduk. Karadere sularını Bolu'ya kazandırdık. Temiz, bol oksijenli, doğal sularda yaşayan mercan balıklarının bulunduğu Karadere sularının tamamını Bolu'ya kazandırdık. 3 bin 600 metrelik tünelin yapım çalışmaları başlatıldı. Arıtmaya ihtiyaç duymayan, masrafsız, doğal Karadere sularını vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Bolu'da önümüzdeki dönemde çeşmelerden memba suyu kalitesinde su akacak."

"Bolu'nun geleceğine yatırım yapıyoruz" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Şehre yetecek kapasitede atık su arıtma tesisini hizmete soktuk. Havzadaki tüm atık suları bu modern tesiste işlemden geçirerek, doğayla en doğal, en temiz şekilde buluşturuyoruz. Gelecek nesillere doğal güzelliklerimizi en doğal haliyle bırakabilmek için 110 kilometrelik kolektör hattı ile Bolu'da yaşanan çevre katliamına son verdik. Bir ucu Abant ve Bolu Dağı'na, diğer ucu Mudurnu yolundaki Tepe Karakolu'na uzanan bölgedeki kolektör hattı ile tüm atıkları toplayarak arıtma tesisinde temizliyoruz.

Bolu'nun köylerini de kapsayan bu projeyle sanayi atıklarını ayrı, evsel atıkları ayrı topluyoruz. Bu sistem Avrupa şehirlerinde bile yok."

Türkiye'de ilk defa kullanma suyu şebekesi çektiklerini kaydeden Yılmaz, "Su baskınlarının önüne geçtik. Yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını ayırarak olası su baskınlarının önüne geçtik. 9 yılda100 kilometrelik yağmur suyu ve 132 kilometrelik kanalizasyon hattı döşedik. 150 dönümlük arazi üzerindeki katı atık düzenli depolama alanı Bolu'nun 50 yıllık ihtiyacına cevap verecek kapasiteye sahip. Bolu Ovası'ndaki çevre kirliliğinin önüne geçtik" şeklinde konuştu.

Yılmaz, çöpten elektrik üretebilen ender belediyelerden olduklarına dikkati çekerek, "Güney Kore Firması-CEV işbirliğiyle kurulan Katı Atık Deponi Gazından Enerji Üretim Tesisi'nden elde edilen metan gazı ile elektrik üretiyoruz. Şu anda kapasitesi 1,5 megavat saat olan tesisle bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek enerji üretiyoruz. Önümüzdeki süreçte, kapasitemizi 10 katına çıkararak yenilenebilir enerji kullanımı ile doğal kaynaklarımızın korunmasına katkımızı artıracağız. Bu proje, Bolu ölçeğindeki bir şehir için Türkiye'de gerçekleştirilmiş ilk proje olma özelliğini taşıyor" diye konuştu.

-"Türkiye'de ve dünyada ilk defa çok kapsamlı yaşlılar köyünü Bolu'da kuracağız"

Bolu Belediyesinin ilkleri başaran iller arasında olduğunu vurgulayan Yılmaz, projeleri şu şekilde sıraladı:

"2012 yılında 1 ton pil, 52 ton atık yağ, 450 ton plastik ve 220 ton metal ambalaj atığı toplayarak milyonlarca litre suyun ve binlerce metrekare toprağın zehirlenmesini engelledik. Çöp kamyonlarını doğalgazla çalıştıran Türkiye'deki ilk belediyeyiz. Doğalgaz yakıtlı 15 hizmet aracı ve 11 çöp kamyonu ile araç filomuzu güçlendirdik. Türkiye'de şehirler arası yolda halka açık ilk CNG dolum istasyonunu kurduk. Doğalgaz dolum tesisimiz tüm halkımıza açık. İsviçre başta olmak üzere pek çok Avrupa kentinde ve Amerika'daki yeşil çatıları Bolu'ya taşıdık.

Engelsiz Kent Projesi'yle eve hapsolan engellilerin kent hayatına dahil olabilmeleri ve istedikleri yere gidebilmeleri için Engelsiz Ulaşım Destek Masası kuruyoruz. Telefon randevu sistemiyle çalışacak destek masası, engelli vatandaşları istedikleri yere götürüp getirebilecek. Bu proje ile engellilerin güven içinde yaşayacakları kent kurmayı hedefliyoruz. Bolu Belediyesi, Neuss Belediyesi, Türk Kızılayı ve Alman Kızılhaçı ile Avrupa Birliği nezdinde yapacağımız proje gereği Türkiye'de ve dünyada ilk defa çok kapsamlı yaşlılar köyünü Bolu'da kuracağız."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile