MEHMET EMIN GÜRBÜZ - Ayakkabi, kemer, çanta, cüzdan ve kiyafet yapiminda kullanilan büyükbas hayvan derileri, Bolu'nun Gerede ilçesindeki fabrikalarda islenerek birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Türkiye'nin ayakkabilik deri üretiminin yaklasik yüzde 50'sinin karsilandigi Bolu'nun Gerede ilçesinde, yurt içindeki mezbahalardan toplanan ve yurt disindan ithal edilen büyükbas hayvan derileri, Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki irili ufakli 127 fabrikaya getiriliyor.
Burada kil, tüy ve et gibi fazlaliklarindan arindirilan deriler, fiziksel ve kimyasal isleme tabi tutularak endüstriyel ürün olarak kullanilacak hale getiriliyor.
Bu tabaklama islemiyle hazirlanan deriler, daha sonra ayakkabi, kemer, çanta, kiyafet ve cüzdana dönüstürülmesi için Almanya, Italya, Rusya, Güney Kore, Israil, Filistin, Ürdün, Irak ve Türk Cumhuriyetlerinin de aralarinda oldugu birçok ülkeye ihraç ediliyor.
- "Hem il hem de Türkiye ekonomisine ciddi katki sagliyoruz"
Gerede Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ersin Kaska, AA muhabirine, Gerede'nin dericilikte 900 yillik bir tarihi olduguna dikkati çekerek, ayakkabilik derinin yaklasik yüzde 50'sinin burada üretildigini anlatti.
Kaska, 127 fabrikayla çok güçlü deri imalatina sahip olduklarini belirterek, "Rusya basta olmak üzere Avrupa'nin birçok ülkesi, Yakin Dogu, Uzak Asya'ya dolayli dolaysiz deri ihracatimiz var. Hem il hem de Türkiye ekonomisine ciddi katki sagliyoruz." dedi.
2021'in üretim açisindan kolay ve zor yönleri oldugunu ifade eden Kaska, sanayicilerin dünyada yasanan degisimlere ayak uydurma noktasinda zaman zaman sikinti yasadigini ama artan talep artisiyla beraber ekonomiye ciddi anlamda katki saglamayi sürdürdüklerini kaydetti.
Kaska, Gerede'nin deri kapasitesinin yüksek olduguna isaret ederek, sunlari söyledi:
"Gerede'de su an ham deriden bitmis deriye kadar günlük 350 ton kapasite var. Önümüzdeki 1-1,5 yil içerisinde bu yaklasik 500 ton ve üzeri olacak. Türkiye'de Gerede, deri sektörünün en gözde, en fazla deri üretilebilen yeri olacak. Deri OSB'de Avrupa standartlarinda fabrikalar yapilmaya devam ediyor. Su anda 24 fabrikamiz aktif sekilde devam ediyor. 54 firmamiz yapi ruhsatlarini verdiler. Insaati devam eden firmalarimiz var. Geriye kalan firmalarimiz da önümüzdeki 1-1,5 yil içerisinde Avrupa Birligi standartlarinda, daha hijyenik sartlarda üretimlerine devam edecekler."
- "Türkiye, tüm dünyada helal konusunda en güvenilir ülke"
Gerede'de iki helal sigir jelatin yatiriminin olduguna da dikkati çeken Kaska, "Su an dünyanin en iyi fabrikalarindan bir tanesi daha ocak ayi itibariyla yaklasik 100 üzeri istihdamla üretime baslayacak. Helal pazar, dünyada ciddi anlamda gelismeye devam ediyor. Bu gelismeleri izliyoruz." dedi.
Kaska, dünyada domuz jelatininin yüzde 44, helal sigir jelatinin ise yüzde 28 seviyelerinde oldugunu belirterek, sözlerini söyle tamamladi:
"Geriye kalani da deniz ürünlerinden vs. yapilan jelatinler diyebiliriz. Yeni fabrikalar yapilirken helal pazari da her yil yüzde 2-3 seviyelerinde büyümeye devam ediyor. Türkiye bu anlamda tüm dünyada helal konusunda en güvenilir ülke. Dolayisiyla Gerede dünyada aslinda ilk girisimi yapti Gerede jelatini olarak. Hem gida firmalari ile hem deri firmalariyla ortak konsept gelistirdi. Bununla beraber dünyanin tonaj açisindan en büyük (7 bin 500 ton) fabrikasi kuruluyor. Su anda bu fabrikalarin maliyeti 30 milyon avronun üzerine çikti. Üretimlerle birlikte Gerede sigir jelatini dünyada konusuluyor."
Bolu'da Islenen Deriler Dünyaya Pazarlaniyor
Gerede Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda tabaklanarak islemden geçirilen büyükbas hayvan derileri, ayakkabi, kemer, çanta ve cüzdan yapilmak üzere Almanya, Güney Kore, Israil ve Irak gibi dünyanin birçok ülkesine gönderiliyor Gerede Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ersin Kaska: 'Su an ham deriden bitmis deriye kadar günlük 350 ton kapasite var. Önümüzdeki 11,5 yil içerisinde bu yaklasik 500 ton ve üzeri olacak. Türkiye'de Gerede, deri sektörünün en gözde, en fazla deri üretilebilen yeri olacak'



















