Bolu'daki Arastirma Merkezinde Akciger Ve Lenf Kanserini Erken Teshiste Kullanilacak Biyosensör Gelistirildi

Bolu'daki Arastirma Merkezinde Akciger Ve Lenf Kanserini Erken Teshiste Kullanilacak Biyosensör Gelistirildi

Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ercan Yilmaz: 'Biyosensörle kisilerin vücudunda bir akciger kanser hücresinin olup olmadigi hizli sekilde, ayni seker testi gibi bir damla kanla tespit edilebilecek. Bir dakika içerisinde sonuç alinabilecek sensörü üretmeyi basardik' Dr. Ögretim Üyesi Ercan Selçuk Ünlü: 'Bu sensörlerle çok düsük miktarda olan genetik degisimleri yakalamaya yarayacak çipler gelistirdik'

MEHMET EMIN GÜRBÜZ - Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi (BAIBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Arastirma Merkezinde (NÜRDAM) bilim adamlari, akciger ve lenf kanserini erken teshiste kullanilacak biyosensör üretti.

Biyosensör sayesinde cerrahi girisime gereksinim olmaksizin kisiden alinan kandaki deger hesaplanarak kanser hücresinin olup olmadigi tespit edilecek.

NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yilmaz, AA muhabirine, biyosensörün test sonuçlarinin bütün kontrollerinin yapildigini belirterek, "Basarili oldugu ortaya çikti. Bunun sevincini yasamaktayiz." dedi.

Biyosensörün kullanim sekline iliskin bilgi veren Yilmaz, "Biyosensör, kisilerin vücudunda bir akciger kanser hücresinin olup olmadigini hizli sekilde, ayni seker testi gibi bir damla kanla tespit edebilecek. Bir dakika içerisinde sonuç alinabilecek sensörü üretmeyi basardik." diye konustu.

Sensörle akciger kanserinin yani sira lenfomanin erken teshisi için basarili sonuçlar elde ettiklerini bildiren Yilmaz, bunun sonuçlarini da daha sonra ayrintili paylasacaklarini kaydetti.

Patent basvurusu sürecinin devam ettigini anlatan Yilmaz, bunun sonucunda teknoloji transferinin yapilacagini, daha sonra da seri üretime geçilecegini söyledi.

Yilmaz, projede emegi geçenlere tesekkür ederek, "Bu çalisma, dünyada ilk defa ekibimiz tarafindan yapilan basarili bir çalisma." dedi.

- "Kanser olusumunda genetik verideki degisiklikleri izleme sansimiz var"

Dr. Ögretim Üyesi Ercan Selçuk Ünlü de biyoteknoloji tabanli bir çalisma yürüttüklerini belirtti.

Dogadaki tüm hücresel isleyislerin genetik veriye bagli degistigini anlatan Ünlü, "Bazen bu genetik veriden gelen sinyalleri mevcut teknolojilerle takip edebilmek zor. Kanser olusumunda genetik verideki degisiklikleri izleme sansimiz var. Bu sinyaller çok düsük oldugu için yeni bir teknolojinin ileri seviyeye geçmesi gerekiyor. Bu sensörlerle çok düsük miktarda olan genetik degisimleri yakalamaya yarayacak çipler gelistirdik." ifadelerini kullandi.

Dr. Ögretim Üyesi Erhan Budak ise kendi gelistirdikleri metotlari uygulayarak çevreci bir ürün elde ettiklerini söyledi.

Yerli ve milli bir ürün tasarladiklarini vurgulayan Budak, "Grafen tabanli sensörler baska isler için kullaniliyor. Ama kanserin erken teshisi konusunda herhalde ilklerden biri olacagiz." dedi.

BAIBÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kamil Gürel, akcigerde tespit edilen bir lekenin iltihap, tüberküloz, iyi ya da kötü huylu kanser olabilecegini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Bunlarin neler oldugunu anlamak için kesin tani yöntemi bilindigi üzere parça almaktir. Bu parça almanin da hastalarda belirli riskleri olur. Hocalarimizin gelistirdigi bu yöntemle tümöre özgü bir parçanin kandaki ürününün sensör vasitasiyla saptanmasinin çok basarili olacagini düsünüyoruz. Bazi hastalarda artik akciger kanser tanisi için biyopsi yapilmasina gerek olmayabilir ya da sadece bazi özel guruplarda biyopsi yapilmasi gerekebilir."

Gürel, teknoloji uygulandikça ürünün faydalarinin anlasilacagini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile