Avrupa’nın önde gelen atık toplama ve değerlendirme firmalarından biri olan Avusturya merkezli Brantner firması ile Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları başkanlığında toplantı yapıldı.
Tavuk atıklarının değerlendirilmesi konusunun ele alındığı toplantıya Vali Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İka, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, ilgili kurumların yetkilileri, Bolu’daki tavuk sektörü firması temsilcileri ile Avrupa’nın önde gelen atık toplama ve değerlendirme firmalarından biri olan Avusturya merkezli Brantner firması yetkilileri katıldı.
Firmayı temsilen şirketin Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı Georg Dostal yer alırken, yine şirket tarafından gelen konunun uzmanı üniversite görevlileri de salonda hazır bulundu.
Toplantının açılışında bir konuşma yaparak, tavuk atıklarının değerlendirilmesinin önemine değinen Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, “Kanatlı sektöründeki kanatlı atıklarının bertaraf edilmesi hem tarım ve hayvancılık bakımından hem de çevre bakımından şehrin en önemli konularından birisidir. Bu mevcut haliyle sorun olduğu gibi sektörün büyümesi için de büyük bir engel. Biz hepimiz, vilayet olarak, yerel yönetimler olarak, sektör temsilcileri olarak bu konunun en optimal şekilde çözülmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu konuda da dünyadaki başarılı uygulamaları ve alternatifleri dinleyerek, inceleyerek değerlendirmek istiyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise sektörün atık sorununun çözülmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyleyerek, “Bu konuda geçmiş yıllarda bazı firmalarla deneyimlerimiz oldu. Bu kapsamda Kıbrıscık’ta ufak çaplı bir tesis kuruldu. Ora ile müşterek çalışılabilir. Bizde katı atık depolama tesisimizin orada araştırma yapmanız için bir yer verebiliriz. Umarım yapılacak çalışma en iyi şekilde sonuçlanır” ifadelerini kullandı.
Brantner firması Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı Georg Dostal ise katılımcılara yaptığı konuşmada, “Burada, bazı sorunlu ya da değerli maddeleri işlemek istiyoruz. Hem problemli hem de değerli atıklar için böyle çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu bizim ilgi alanımız ve bu sorunu nasıl aşarız diye çalışmalar yapıyoruz. Türkiye için yeni bir konsept oluşturmak istiyoruz ve Türkiye’ye bu konuda uyum sağlamak istiyoruz. Bu atık sıkıntısı tabi ki Türkiye’de değil değişik ülkelerde de sıkıntı var. İlk önce sistemde yakma, biyogaz elde etme çözümleri vardır. Bunlar çok ağır yatırım gerektiren sorunlar. Bizim konseptimiz ağır yatırım maliyeti olmayan bir sistem. Hangi teknolojiyi kullanacağımıza dair araştırma yapıp onu burada kullanmak istiyoruz. Atıkları önce bir yere toplamamız ve atıkları işleme tabi tutmamız gerekiyor. Bu depolamanın tabi ki kokusuz olması ve yeraltı sularına bunların karışmaması gerekiyor. Sonucunda da bunu en doğru zamanda tarlalarda kullanmamız gerekiyor. Hiçbir tehlikesi olmayan bir sistem kullanacağız. Bunu sadece gübre olarak görmememiz gerekiyor. Toprağın organik kalitesini artırabiliriz. Yakma sistemi veya biyogazdan çok farklı bir sistem. Bizim için en uygun proje atıkları işleyip gübre haline getirmektir” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından ise karşılıklı görüş alışverişinde bulunulurken, Bolu’daki kanatlı sektörü temsilcileri ve katılımcılar merak ettikleri konuları şirket temsilcilerine aktardılar. Firma yetkilileri ile yapılan görüşmede gerekli araştırma için iş birliği yapılması, Bolu Belediyesi’nin katı atık depolama alanında araştırma için küçük çaplı bir tesis kurulması, Kıbrıscık’taki gübre fabrikası ile işbirliği içinde olunması kararlaştırıldı.
Bolu Türkiye’ye Öncülük Edecek
Bolu’nun ve tavukçuluk sektöründe yer alan illerin en büyük sorunlarından biri olan tavuk atıklarının değerlendirilmesi konusunda önemli bir adım atıldı.