Borçlu Çiftçilerin Sikayeti 15 Milyonluk Yatirimi Durdurdu

Borçlu Çiftçilerin Sikayeti 15 Milyonluk Yatirimi Durdurdu

Dicle Elektrik Dagitim A.S. tarafindan 15 milyon liralik yatirim ile 2 bin 780 trafoyu besleyen ve yaklasik 8 bin 500 abonenin faydalanacagi Derik ilçesi Dikmen-1 Trafo Merkezi çevre baglantilari tesis yapim çalismasi, borçlu tarimsal sulama abonelerinin sikayeti üzerine durduruldu. Durdurulan çalisma nedeniyle açikta kalan iletim kablolari tehlike olustururken bu durumun daha büyük arizalara zemin hazirlayacagi uyarisinda bulunuldu.

Yaptigi teknolojik, altyapi, sebeke yenileme ve güçlendirme yatirimlariyla abonelerine sürekli, kaliteli ve kesintisiz enerji saglamak için çalismalarini sürdüren Dicle Elektrik, Mardin’in Derik ilçesinde baslattigi ve 8 bin 500 abonenin olumlu yönde etkilenecegi 15 milyon liralik yatirimini durdurmak zorunda kaldi.

Bir yilda bin 771 arizanin yasandigi trafo merkezi yenilenecekti

Dikmen-1 Trafo Merkezinden 20 fiderle enerji dagitimi yapilan bölgede, 216 dagitim trafo merkezi, 2 bin 342 tarimsal sulama trafo merkezi ve 222 özel trafo merkezi bulunuyor. Bölgede özellikle tarimsal sulama alanlarinda kayda geçmeyen yüksek tüketim nedeniyle yeralti iletim kablolarinda asinma ve yipranma meydana gelirken bu durum, ariza kaynakli elektrik kesintilerine neden oluyor. Dicle Elektrik Mardin Il Müdürlügünün son bir yil içerisindeki verilerine göre, Dikmen-1 Trafo Merkezinde toplamda bin 771 ariza meydana geldi.

Yasanan arizalarin onarimi sebebiyle toplamda 3 bin 811 saatlik elektrik kesintisi yasamak durumunda kalindigini belirten Dicle Elektrik Mardin Il Müdürü Halil Homan, “Dicle Elektrik hizla müdahale ederek arizalarin onarimini ve gerekli degisimleri gerçeklestirse de kapasite artislari ve asiri yüklenmeler, arizalarin sürekli hale gelmesine yol açiyor. Bu sebeple, kisa süre önce Dikmen-1 Trafo Merkezi için 15 milyon lira bütçe ayrilarak yenileme çalismasi baslatildi. Ancak tarimsal sulama abonelerinin elektrik kesintilerini gerekçe göstererek yaptigi sikayetler nedeniyle bu yatirim çalismasi ne yazik ki durdurulmak zorunda kalindi” dedi.

Dikmen-1 Trafo Merkezindeki yatirim çalismasinin, arizalari ve arizalara bagli olarak gerçeklesen elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi için yapildigini belirten Homan, “Kamu yarari gözetilerek yaklasik 8 bin 500 abonenin kaliteli ve sürekli enerji almasini saglayacak olan çalisma, montajin 8’inci gününde borçlu tarimsal sulama abonelerinin zorunlu olarak yapilmasi gereken planli kesintileri gerekçe göstererek sikayette bulunmasi nedeniyle durduruldu. Enerji kesintisi yapilmadan teknik olarak çalisma yapilamayacagindan 11 Temmuz itibariyle çalismalarimiz durmus ve montaj islemi tamamlanamamistir. An itibariyle 20 fidere bagli yeralti kablolari kanal disinda olup tehlike arz etmektedir. Mevcut kablolarin ekonomik ömrünü doldurmak üzere olmasi ve kuvvetli tesis akim yönetmeliginin yaklasim mesafesine uymamasi, daha büyük arizalarin olusma ihtimalini arttirmaktadir. Ayrica, açik alandaki kablolarin asiri sicaklik ve günes isigina maruz kalmasi, ciddi arizalarin yasanmasinin kaçinilmaz olmasina yol açmaktadir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile